Aktualności

Jemy coraz więcej pstrągów

  • 25-03-2014
Spożycie ryb w Polsce systematycznie spada, wyjątkiem są pstrągi, które w coraz większej ilości pojawiają się na polskich stołach. Od 2009 r. konsumpcja pstrągów w Polsce podskoczyło o ponad 50 proc. - z 0,3 do 0,53 kg na osobę - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Wielkanoc się zbliża

  • 24-03-2014
We wtorek, 25 marca br., w Samorządowym Ośrodku Kultury w Cmolasie (Cmolas 212a) o godz. 15.30 rozpoczną się warsztaty zdobienia jaj techniką batiku. Koszt trzygodzinnej imprezy 15 zł od osoby. Kontakt 17 28 37 295 lub mail: sok.cmolas@o2.pl.

Nowa restauracja w CH Plaza Rzeszów

  • 24-03-2014
Centrum powiększa swoją strefę gastronomiczną. W połowie roku na parterze pojawi się nowa restauracja, która zajmie lokal o powierzchni blisko 300 m2. Restauracja będzie oferować przede wszystkim nowoczesną kuchnię polską. Krótkie i często zmieniające się menu oparte będzie wyłącznie na sezonowych produktach, pochodzących głównie od lokalnych producentów.

Bary wracają do Rzeszowa

  • 24-03-2014
W Rzeszowie na parterze kamienicy przy ulicy Matejki 9 rozpoczął działalność Bar Mleczny „Grand Bar”, który reklamuje się niskimi cenami oraz... misją ekologiczno-społeczną.

Smacznie i mięsnie

  • 22-03-2014
Gminny Ośrodek Kultury w Lubeni oraz Dom Kultury w Siedliskach zapraszają na imprezę - Pokaz Kulinarny „Dania mięsne”. Warsztaty odbędą się w poniedziałek, 24 marca br. o godz. 17.00 w Domu Kultury w Siedliskach.

Jak dobrać piwo do potrawy?

  • 22-03-2014
Bieszczadzka Wytwórnia Piwa w Uhercach Mineralnych organizuje warsztaty, w czasie których można poznać zasady podawania i degustacji piwa oraz zasady łączenia piwa i jedzenia. W czasie spotkania jego uczestnicy mogą próbować piw prosto z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa w trzech różnych stylach piwnych i pasujące do nich przekąski. Dowiedzą się także, jak dobrać piwo do potraw pikantnych, słodkich, lekkich deserów, czy kuchni orientalnej.

Warsztaty koronki klockowej

  • 21-03-2014
Centrum Kultury Gminy Markowa zaprasza w sobotę, 22 marca br. na godz. 10.00 na warsztaty koronki klockowej, które poprowadzi Małgorzata Polańska-Kubiak z Piwnicznej.

„Przyroda Magurskiego Parku Narodowego”

  • 21-03-2014
Prezentowana w Muzeum Narciarstwa w Cieklinie wystawa fotograficzna ukazuje bogaty świat przyrody Magurskiego Parku Narodowego.

Jest taka strona – polecam!

  • 21-03-2014
W lutym 2013 r. rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pt. „Trzy znaki smaku”, której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Istotą programu skierowanego na rynek polski jest informowanie o unijnym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, a także promocja znakowanych w tym systemie produktów spożywczych.

W widłach Wisły i Sanu praca wre

  • 21-03-2014
Wydawałoby się, że dla producentów fasoli wrzawskiej ChNP zima jest okresem wypoczynku: sadzenie nowych roślin w okolicach Wrzaw rozpocznie się, jak co roku, dopiero między 25 kwietnia a 5 maja. Mówi się nawet, że aby plon był obfity, na świętego Marka, czyli właśnie 25 kwietnia, trzeba obsadzić chociaż jedną tyczkę.
1  «««  233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION