Jemy coraz więcej pstrągów
Spożycie ryb w Polsce systematycznie spada, wyjątkiem są pstrągi, które w coraz większej ilości pojawiają się na polskich stołach. Od 2009 r. konsumpcja pstrągów w Polsce podskoczyło o ponad 50 proc. - z 0,3 do 0,53 kg na osobę - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
We wtorek, 25 marca br., w Samorządowym Ośrodku Kultury w Cmolasie (Cmolas 212a) o godz. 15.30 rozpoczną się warsztaty zdobienia jaj techniką batiku. Koszt trzygodzinnej imprezy 15 zł od osoby. Kontakt 17 28 37 295 lub mail: sok.cmolas@o2.pl.
Nowa restauracja w CH Plaza Rzeszów
Centrum powiększa swoją strefę gastronomiczną. W połowie roku na parterze pojawi się nowa restauracja, która zajmie lokal o powierzchni blisko 300 m2. Restauracja będzie oferować przede wszystkim nowoczesną kuchnię polską. Krótkie i często zmieniające się menu oparte będzie wyłącznie na sezonowych produktach, pochodzących głównie od lokalnych producentów.
W Rzeszowie na parterze kamienicy przy ulicy Matejki 9 rozpoczął działalność Bar Mleczny „Grand Bar”, który reklamuje się niskimi cenami oraz... misją ekologiczno-społeczną.
Gminny Ośrodek Kultury w Lubeni oraz Dom Kultury w Siedliskach zapraszają na imprezę - Pokaz Kulinarny „Dania mięsne”. Warsztaty odbędą się w poniedziałek, 24 marca br. o godz. 17.00 w Domu Kultury w Siedliskach.
Jak dobrać piwo do potrawy?
Bieszczadzka Wytwórnia Piwa w Uhercach Mineralnych organizuje warsztaty, w czasie których można poznać zasady podawania i degustacji piwa oraz zasady łączenia piwa i jedzenia. W czasie spotkania jego uczestnicy mogą próbować piw prosto z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa w trzech różnych stylach piwnych i pasujące do nich przekąski. Dowiedzą się także, jak dobrać piwo do potraw pikantnych, słodkich, lekkich deserów, czy kuchni orientalnej.
Warsztaty koronki klockowej
Centrum Kultury Gminy Markowa zaprasza w sobotę, 22 marca br. na godz. 10.00 na warsztaty koronki klockowej, które poprowadzi Małgorzata Polańska-Kubiak z Piwnicznej.
„Przyroda Magurskiego Parku Narodowego”
Prezentowana w Muzeum Narciarstwa w Cieklinie wystawa fotograficzna ukazuje bogaty świat przyrody Magurskiego Parku Narodowego.
Jest taka strona – polecam!
W lutym 2013 r. rozpoczęła się trzyletnia kampania informacyjna pt. „Trzy znaki smaku”, której głównym inicjatorem jest Agencja Rynku Rolnego, wspierana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Istotą programu skierowanego na rynek polski jest informowanie o unijnym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, a także promocja znakowanych w tym systemie produktów spożywczych.
W widłach Wisły i Sanu praca wre
Wydawałoby się, że dla producentów fasoli wrzawskiej ChNP zima jest okresem wypoczynku: sadzenie nowych roślin w okolicach Wrzaw rozpocznie się, jak co roku, dopiero między 25 kwietnia a 5 maja. Mówi się nawet, że aby plon był obfity, na świętego Marka, czyli właśnie 25 kwietnia, trzeba obsadzić chociaż jedną tyczkę.