Aktualności

Bary wracają do Rzeszowa

  • 24-03-2014
Kiedyś, czyli w czasach PRL-u, stanowiły podstawę żywienia dla tych obywateli, którzy nie stołowali się w domach. Dla studentów były szansą na przeżycie „do pierwszego”. Po 1989 r. zaczął się ich zmierzch i wydawało się, że znikną zupełnie z mapy kulinarnej rzeczywistości III RP. Po 25 latach jej trwania okazuje się, że może nie w wielkiej liczbie, ale przetrwały i znalazły dla siebie niszę. W Warszawie i Krakowie jest ich po kilkadziesiąt, w Rzeszowie powstał właśnie jeden – Bar Mleczny „Grand Bar” - na ulicy Matejki 9. Reklamuje się najniższymi cenami i rzeczywiście trudno znaleźć lokal, w którym za 10 sztuk pierogów ruskich zapłacisz 4.90 zł czy za zestaw obiadowy jarski 7,50 zł lub z mięsem 11.00 zł. Albo za jajecznicę z trzech jaj na maśle - 2,90 zł czy za kotlet schabowy 7 zł lub za żurek z jakiem i kiełbasą 3 zł.
Serwowane posiłki oparte są o przepisy – jak głosi ulotka reklamowa – Macieja Kuronia. Do każdego posiłku doliczana jest złotówka z naczynia jednorazowe, z której 15 groszy przeznaczone jest na zalesianie Rzeszowa.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION