Aktualności

Jemy coraz więcej pstrągów

  • 25-03-2014
Spożycie ryb w Polsce systematycznie spada, wyjątkiem są pstrągi, które w coraz większej ilości pojawiają się na polskich stołach. Od 2009 r. konsumpcja pstrągów w Polsce podskoczyło o ponad 50 proc. - z 0,3 do 0,53 kg na osobę - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W tym samym czasie krajowe spożycie ryb spadło z 13,07 do 12,56 kg na osobę. Zdaniem fachowców ta popularność pstrąga wynika z jego szerokiej dostępności, szczególnie w wersji świeżej. Niewątpliwie jakiś wpływ na to zjawisko mają także czynne w okresie wakacji dziesiątki smażalni pstrąga w podkarpackim Beskidzie, a także coraz częstsze zjawisko umieszczania smażonego pstrąga w menu, co można sprawdzić na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki np. w Barze Taurus w Rzeszowie (ul. Podkarpacka 190), gdzie na gości czeka smażony pstrąg po machowsku (z masełkiem i czosnkiem).
Źródło: www.portalspozywczy.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION