Polska Organizacja Turystyczna przygotowała w języku angielskim przewodnik po specjałach polskiej kuchni. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z tą publikacją. Wchodzisz po kliknięciu: http://pdf.polska.travel/potHIRES/
Od kuchni tradycyjnej do fusion
W piątek 4 kwietnia br. - w ramach projektu pt. „Promocja Produktu Lokalnego i Tradycyjnego Powiatu Ropczycko-Sędziszowskiego w nowoczesnej oprawie”, w Zespole Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach odbędą się warsztaty kuchni nowoczesnej i fusion.
Jasło stawia na enoturystykę
Z enoturystyką miasto kojarzy się zarówno mieszkańcom jak i turystom. I jak wynika z badań przeprowadzonych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości to zainteresowanie będzie rosło. Nowe hasło wizerunkowe miasta brzmi więc: Jasło - Winne Klimaty. Jest ono krótkie, jednak zarówno w wersji polskiej, jak i angielskiej (Jasło vine mood) może być odczytane na wiele sposobów, co zwiększa szanse na jego zapamiętanie. Odnosi się zarówno do wina, jak i do klimatu (w rozumieniu produktu, pogody i nastroju) oraz innego (niepowtarzalnego) charakteru miasta i produktów z niego pochodzących. Znak jest czytelny i prosty do wdrażania. Rozwój enoturystyki w Jaśle ma ścisły związek z powstającymi w tym mieście winnicami i coraz większą możliwością degustacji lokalnych produktów. I chociaż w Polsce jest 11 miast, które organizują różne winiarskie imprezy to właśnie Jasło jako jedyne wykorzystało ten atut w promocji.
Oczywiście pytanie dotyczy podkarpackiego wina, powstałego w naszym regionie, w naszych winnicach. Już wiadomo, że 9 winnic może sprzedawać wyprodukowane wina, ale które spośród blisko 160, które znajdują się na terenie naszego województwa? O z tym jest jeszcze problem.
Namaluj własną szklaną pisankę
W piątek 4 kwietnia br. Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie zaprasza na warsztaty malowania szklanych pisanek.
Zaczyna się wysyp przedświątecznych kiermaszów
Tradycyjnie przed Świętami Wielkanocnymi w regionie organizowane są liczne jarmarki i kiermasze.
W niedzielę 6 kwietnia br. w godz. 10.30-14.00 w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie odbędą się na warsztaty związane ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy. W ich trakcie będą przygotowywane dekoracje i ozdoby świątecznego koszyczka i stołu, własnoręczne wykonanie m.in.: glinianych baranków, filcowych kurek, kolorowych jajek, papierowych koszyczków i baranków dla najmłodszych, koszyczków ze wstążek i … mydła, oryginalnych kartek świątecznych.
Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama od 2010 r. skutecznie udowadnia w Smolniku nad Sanem, że tradycja dobrej kuchni myśliwskiej w Podkarpackiem nie zaginęła (www.wilczajama.pl).
Często się mówi o podkarpackich winnicach, podkarpackich winiarzach i winach. Podawana łączna liczba winnic oscyluje w okolicach 150 (słyszałem też cyfrę 159), zajmujących w sumie ok. 150 hektarów. Ale na pytanie znajomych, gdzie można (poza internetem) kupić podkarpackie wina w Podkarpackiem lub w Polsce, nie byłem w stanie udzielić zadowalającej odpowiedzi.
Masarnia JASAM w miejscowości Zimna Woda (gm. Jasło) to jeden z największych w kraju producentów wędliny końskiej.