Aktualności

Jak opisać smak cydru osobie, która go jeszcze nie próbowała?

  • 04-05-2014
Lekko musujący, delikatny w smaku, orzeźwiający, z jabłkowa nuta... Najważniejsze, żeby był schłodzony! Tak naprawdę jednak każdy cydr smakuje inaczej. Są cydry słabsze i mocniejsze, słodsze i bardziej wytrawne.

Dukla smakowała proziakiem

  • 03-05-2014
Impreza „Święto Chleba na Dukielszczyźnie”, która odbyła się w piątek 2 maja br., szczególnie mile zaskoczyła turystów, którzy w Majówkę postanowili odwiedzić to piękne – lecz trochę zaniedbane - miasteczko. Na rynku ustawiono kilkanaście straganów, na których swoje wyroby prezentowały i sprzedawały piekarnie, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni rzemieślnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne - z terenu powiatu krośnieńskiego.

Z portretem cesarza przy ladzie

  • 03-05-2014
Karczma regionalna wpisała się już na stałe w krajobraz rynkowej zabudowy miasta. Usytuowana jest niedaleko od zamku mieszczącego Muzeum Ikon, galerię malarstwa Beksińskiego, galerię sztuki współczesnej oraz ceramiki pokuckiej. Po przeciwnej stronie Rynku sąsiaduje z XVII-wiecznym klasztorem franciszkanów. Otoczona kamienicami, po prawej stronie ma zabytkowy budynek dawnej CK Rady Powiatowej, a po lewej stary Ratusz.

Coraz bardziej lubimy sery kozie

  • 03-05-2014
Zdaniem ekspertów sprzedaż serów z mleka koziego będzie się rozwijać dynamicznie na poziomie minimum dwucyfrowym do 2018 r.

Proziaki

  • 03-05-2014
Prostota często podstawą dobrego smaku

Rosolisy - nasz podkarpacki powód do dumy

  • 02-05-2014
To wysokoprocentowe likiery o smakach: różanym, ziołowo-gorzkim i kawowym. Moc: 35% - 40%. Rosolisy były znane w Europie już w XIV w. Jako pierwsi zaczęli je wyrabiać Włosi, najpierw alchemicy, a później zakonnicy i likworyści. Alchemikom zawdzięczają rosolisy swoją nazwę, pochodzącą od łacińskiego określenia „ros Solis”, czyli rosa słoneczna. Nalewki te uważano nie tylko za przysmaki, ale i za lekarstwa. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hr. Potockiego. Obecnie w Polsce tylko Fabryka Wódek „Polmos Łańcut” posiada prawo ich wytwarzania. Receptury rosolisów stanowią tajemnicę firmy. Etykiety są wzorowane na XIX-wiecznych oryginałach, które można obejrzeć w należącym do spółki Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie.

Święto Paniagi w Rzeszowie

  • 02-05-2014
W sobotę, 3 maja br. w Rzeszowie już po raz jedenasty odbędzie się „Święto Paniagi” – impreza kulturalna organizowana przez Urząd Miasta Rzeszowa i Estradę Rzeszowską na ulicy 3-go Maja i al. Lubomirskich w Rzeszowie. Wśród szeregu występów szczególnie wart polecenia jest największy rzeszowski jarmark rękodzieła oraz żywności regionalnej i ekologicznej na straganach ustawionych w ciągu ul. 3 Maja oraz al. Lubomirskich w godz. 11.00 – 18.00.

Podkarpacki Jarmark Turystyczny w Przemyślu

  • 02-05-2014
W niedzielę 4 maja br. Przemyśl zaprasza mieszkańców i turystów do udziału w XI Podkarpackim Jarmarku Turystycznym. Impreza, która odbywa się na Zniesieniu jest tradycyjnym rozpoczęciem sezonu turystycznego.

Z miłości do prawdziwego jedzenia

  • 02-05-2014
„Bieszczadzkie Smaki” to grupa przyjaciół, znajomych i ludzi mieszkających w Smolniku n/Osławą oraz okolicach chcących podzielić się smakami kuchni regionalnej, wyrobami domowymi, produktami gospodarstw, które prowadzą.

Narolska Majówka

  • 01-05-2014
Ciekawa impreza dla smakoszy nalewek i roztoczańskiego jadła. Najciekawszy zestaw imprez odbędzie się 1 maja br. (czwartek), w programie m.in. wykłady, występy artystyczne oraz to co najprzyjemniejsze - liczne degustacje jadła i napitków.
1  «««  220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION