Niepubliczne Gimnazjum w Przemyślu i klasa II z Zespołu Szkół w Grochowcach w powiecie przemyskim to podkarpaccy zwycięzcy IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”. Otrzymają tablice multimedialne o wartości 7 tysięcy. Nagradzano oryginalność promocji prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz umiejętność zachęcania do wspólnego spożywania i przygotowywania posiłków .
Degustacja roczników win z Rumunii
DeliWine&coffee zaprasza w piątek 9 maja br. o godz. 20.00 do Galerii Rzeszów (poziom 0, lokal 130) w Rzeszowie (Al. Piłsudskiego 44) na… smakowanie win z różnych roczników, tym razem z Rumunii.
Zaczynamy ostro w Rzeszowie!!!
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” tworzy miejski szlak kulinarny w Rzeszowie. Jego zadaniem będzie popularyzacja turystyki kulinarnej w stolicy regionu poprzez promocję kuchni regionalnej oraz atrakcji turystycznych związanych z historycznym dziedzictwem miasta połączonych w jedną, spójną całość.
Robią pierogi, gotują zupy, smażą kotlety i… pieką chleb
Rzeszowski Gościniec (ul. Przemysłowa 3) od dawna „pielęgnuje” bakcyla wypieków domowego pieczywa, z sukcesem wypróbowując przepis na chleb żytni na zakwasie. Ich dzieła nie kruszą się, a świeżość zachowują równie długo, jak wypiekane na miejscu pszenne bułeczki. Wyroby można zamawiać zawsze od poniedziałku tel. +48 17 866 88 78.
To jedna z regionalnych nazw czosnku leśnego, zwanego także czosnkiem niedźwiedzim. Rosnący dziko jest rośliną chronioną, ale jeśli uda nam się zdobyć kilka cebulek, możemy założyć małą przydomową „plantację”. Trzeba jednak pamiętać, że lubi miejsca zacienione, wilgotne, najlepiej nachylone ku północy. Posiada wszystkie cenne właściwości uprawnego czosnku, ale różni się od niego wyglądem - z wąskiej podłużnej cebulki bardzo wczesną wiosną wyrastają na ogół dwa listki (podobne do listków konwalii). Z nich wyłania się łodyżka z kulistymi białymi kwiatuszkami.
Stowarzyszenie „Razem dla Wsi Łańcuckiej” wydało książkę „Smak Tradycji. Przewodnik kulinarny ziemi łańcuckiej”. Publikacja zawiera 84 przepisy, które udostępniły panie z 28 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu łańcuckiego. Oprócz przepisów dodatkowo umieszczono w nim zdjęcia ciekawych miejsc i obiektów Ziemi Łańcuckiej.
W deszczu, ale sympatycznie
Arboretum w Bolestraszycach koło Przemyśla zorganizowało po raz pierwszy Majówkę „Pod dereniem i jabłonką”. W sobotę 3 maja br. już od 10.00 nie można było znaleźć miejsca na olbrzymim parkingu. Jak widać, wszystko co robą dyrektor Narcyz Piórecki i pracownicy w Arboretum ma już odpowiednia markę. Cała impreza odbyła się w sadach, pod kwitnącymi drzewami. Organizatorzy byli przewidujący i przygotowali olbrzymi namiot, na wypadek deszczowej pogody. Na stoiskach królowały oczywiście jabłka w różnych postaciach: sadzonki, owoce, przetwory. Był także dereń, przeworskie wina. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich serwowały ciepłe dania, które tego dnia bardzo się przydały.
Czesi nazywają to przedkarm czyli predjelo, Polacy najczęściej czekadłem lub czekadełkiem. W sumie jest to niewielka przekąska serwowana gościom w oczekiwaniu na zamówienie. To taka forma powitania, miły gest doceniany przez gości. Dla wielu klientów restauracji stanowi smaczną i użyteczną przekąskę, która zaspokaja pierwszy głód.
Wysokoprocentowy (ponad 70%), wytrawny, napój alkoholowy, wypalanka , produkowana ze specjalnie dobranych śliwek węgierek. Do jednego z najbardziej znanych producentów śliwowicy w Krzeszowie zaliczyć należy Jerzego Łysikowskiego, którego wyroby znajdują uznanie na licznych imprezach promujących regionalne wyroby tradycyjne.
Twarożek ze słodkiego mleka na różne sposoby
Jakiego użyć mleka? Najlepsze jest oczywiście świeże od krowy, ale wiadomo nie każdy ma możliwość zakupu takiego mleka. W takim wypadku szukamy w sklepie mleka „świeżego”, koniecznie z informacją: pasteryzowane w niskiej temperaturze, ma ono krótki termin ważności.