Aktualności

W intencji baców i ich owiec

  • 17-04-2014
Fundacja Pasterstwo Transhumancyjne zaprasza na uroczystą Mszę Świętą w Ludźmierzu w Poniedziałek Wielkanocny - 21 kwietnia br. – o godz. 10.45. Jak co roku bacowie, juhasi i pasterze odbiorą poświęconą wodę i drewniane szczepy, którymi rozpalą „ogień żywy” w swoich bacówkach i szałasach. Po Mszy Św. rozpocznie się spotkanie przy kosorze, aby wspólnie pomodlić się o błogosławieństwo dla baców i ich owiec na nadchodzący letni sezon wypasu.

Po dobre sery i wino – kierunek Sandomierz

  • 16-04-2014
Czas Dobrego Sera zbliża się milowymi krokami - w tym roku zapraszamy do Sandomierza na 21-22 czerwca br. Wszelkie informacje na fenomenalnie smacznym fanpage’u (www.facebook.com/CzasDobregoSera). Poza serowarami, w tym roku do Sandomierza zawitają również polscy winiarze. Tegoroczny IX Konwent Polskich Winiarzy odbędzie się 31 maja i 1 czerwca w Sandomierzu.

Dwa dni na Małokarpackim Szlaku Winnym

  • 16-04-2014
Najbliższa edycja Dni Otwartych Piwnic na św. Urbana na Małokarpackim Szlaku Winnym odbędzie się w dniach 23-24 maja br. Winne piwnice otwarte będą w piątek w godz. 14.00-21.00 oraz w sobotę w godz. 13.00-21.00. Na degustatorów czekać będzie ponad 100 winnych piwnic, w których będzie można delektować się smakiem regionalnych win wyprodukowanych w regionie Małych Karpat.

Potrawy wielkanocne na wynos

  • 15-04-2014
Jak wynika z ostatnich trendów w branży gastronomicznej, zapracowani Polacy coraz chętniej spędzają święta w restauracjach. Przy różnych okazjach specjalnych sięgają również po możliwość zamówienia cateringu w postaci gotowych przysmaków i potraw, odchodząc tym samym od tradycji długiego gotowania przed świętami. Szereg restauracji i karczm z terenu województwa podkarpackiego organizuje śniadania i obiady wielkanocne na miejscu, w ramach „pakietów wielkanocnych”. Bez większych też problemów u części z nich można zamówić wyroby wędliniarskie, oparte o tradycję regionu i wysoką jakość surowca.

Duszone żeberka na kapuście

  • 15-04-2014
Dzisiaj przepis polecany przez szefa kuchni w Restauracji U Schabińskiej w Jaśle. Jak twierdzili degustatorzy – żałować, że kosteczek nie można było zjeść.

Jarmark Wielkanocny w CH Plaza

  • 15-04-2014
Pieczywo, nabiał, wędliny ekologiczne, ciasta, koszyki wiklinowe oraz rękodzieło artystyczne to artykuły, które będzie można kupić na Jarmarku Wielkanocnym w Centrum Handlowym Plaza w Rzeszowie (ul. Rejtana 65). Jarmark rozpocznie się we wtorek 15 kwietnia br. i potrwa do piątku 18 kwietnia.

Solina nęci turystów

  • 15-04-2014
Od 15 kwietnia br., jak co roku, Gmina Solina rozpoczyna kampanię reklamową na kanale TVN24 i TVN meteo, poprzez sponsoring prognozy pogody (8 sekundowe bilbordy sponsorskie). Bilbordy będą emitowane do 29 kwietnia br. w godzinach popołudniowych i wieczornych w bardzo dobrych czasach antenowych (prime time). Ta część kampanii ma za zadanie zachęcić do odwiedzenia terenu gminy w weekend majowy oraz w maju i czerwcu oraz ukierunkować plany na wakacje.

Ale baba! Jaka baba? Oczywiście Wielkanocna!

  • 15-04-2014
Ogłaszamy pierwszy taki KONKURS! To nie żart, zapraszamy internautów - naszych czytelników – do zabawy. Wystarczy odpowiedzieć na trzy pytania – proste jak budowa cepa - i wziąć udział w losowaniu 20 babek wielkanocnych. Należy odpowiedzieć na trzy pytania: 1. Z czego robi się czekoladę? 2. W którym roku powstała Wytwórnia Ciast i Lodów „Santos” z Krościenka Wyżnego k. Krosna? 3. Wymień trzy tradycyjne wypieki świąteczne, które goszczą na stole wielkanocnym. Poprawne odpowiedzi należy przesłać do dnia 16 kwietnia br. do godz. 15.00 na maila: info@procarpathia.pl podając imię, nazwisko i telefon kontaktowy oraz adres sklepu (z listy poniżej), z którego po wylosowaniu zwycięzca zechce odebrać nagrodę w postaci baby wielkanocnej. Spośród poprawnych odpowiedzi wylosowanych zostanie 20 osób, które otrzymają wypieki ufundowane przez Wytwórnię Ciast i Lodów „Santos”. Nagrody będą do odebrania w czwartek 17 kwietnia br. w sklepach firmowych firmy „Santos”:Krosno ul. Staszica 16, Krosno, ul. Krakowska 5, Krosno, ul. Bursaki 29 - Galeria Portius, Krosno, ul Kolejowa 27 - Full Market, Jasło, ul. Rynek 1, Dębica, ul. Ks. Nosala 2 - Galeria Dębicka, Rzeszów, ul. Rejtana 33 - Carrefour Market, Rzeszów, ul. Słowackiego 16 - Galeria Pasaż, Rzeszów, ul. Krakowska 20 - CH Nowy Świat, Rzeszów, ul. Dąbrowskiego 33 A, Rzeszów, ul. Kolejowa 1- Galeria Center Park oraz Ropczyce, ul. Króla Kazimierza Wielkiego. Powodzenia!

Wędliny zamkowe – wyrób własny

  • 15-04-2014
Hotel i restauracja Zamek Dubiecko uruchomił sprzedaż wędlin na wielkanocne stoły. W ofercie, m.in. filet z gęsi sous-vide, polędwiczki wieprzowe nadziewane borowikami, wędzona szynka z dzika, pasztet wielkanocny ze śliwkami oraz biała kiełbasa z majerankiem i czosnkiem. Z innego segmentu jest Pascha wielkanocna z bakaliami. Dodatkowo można także zamówić dania do obiadu świątecznego w wersji dla 4-6 osób, np. schab duszony z warzywami czy roladę z kaczki nadziewanej wątróbką. Zamówienia przyjmowane są do 15 kwietnia br., tel. 16 651 10 58, 600 240 270, recepcja@dubiecko.com.

Tłumy na Niedzieli Palmowej w skansenie

  • 14-04-2014
Już po raz drugi Powiat Sanocki, Muzeum Budownictwa Ludowego i Parafia Chrystusa Króla zorganizowały Niedzielę Palmową na Rynku Galicyjskim. Po mszy w kościele Świętego Mikołaja odbył się konkurs palm wielkanocnych. Podczas imprezy można też było kupić ozdoby świąteczne, a także wypieki przygotowane przez Centrum Integracji Społecznej oraz koła gospodyń wiejskich z powiatu sanockiego. Na scenie wystąpiła orkiestra dęta działająca przy sanockim oddziale PGNiG, Sanocki Chór Kameralny oraz akordeoniści PSM II Stopnia w Sanoku - Sebastian Pilszak i Michał Krajewski. Można było także obejrzeć wystawę „Barwy Wielkanocy” oraz wziąć udział w warsztatach malowania pisanek.
1  «««  224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION