Aktualności

Zaczynamy ostro w Rzeszowie!!!

  • 07-05-2014
Studzienina serwowana w Szynku Rzeszowskim
Studzienina serwowana w Szynku...
Solidna micha kaszanki z wątróbką, też z Szynku Rzeszowskiego
Solidna micha kaszanki z...
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” tworzy miejski szlak kulinarny w Rzeszowie. Jego zadaniem będzie popularyzacja turystyki kulinarnej w stolicy regionu poprzez promocję kuchni regionalnej oraz atrakcji turystycznych związanych z historycznym dziedzictwem miasta połączonych w jedną, spójną całość. W efekcie powstanie Rzeszowski Szlak Kulinarny, który zostanie opisany w przewodniku i na mapie. Nasza ideą jest przekonanie mieszkańców Rzeszowa oraz turystów do walorów kuchni regionalnej, jak i tradycyjnej poprzez promowanie serwujące te potrawy obiekty gastronomiczne z naszego miasta.
Rzeszów posiada odpowiednie warunki dla rozwoju turystyki, która przy właściwych działaniach i inwestycjach ma szanse stać się jedną z wiodących gałęzi jego gospodarki. A szybko rozwijającą się i zasługującą na szczególną uwagę formą turystyki w Europie jest turystyka kulinarna. Z badania opinii społecznej „Apetyt na region”, zrealizowanego przez ARC Rynek i Opinia oraz Citybell Consulting na początku września 2013 r. na ogólnopolskiej próbie liczącej 1026 osób wynika, iż jadący na wakacje Polacy liczą, że oprócz poznawania nowych miejsc, będą też mogli odkryć nowe smaki. Wybierając miejsce na wypoczynek 75% turystów wskazuje smaczne jedzenie, jako ważny czynnik wyboru, a 60% szuka możliwości próbowania podczas wyjazdu kuchni regionalnej. Ponadto, co drugi ankietowany deklaruje, że korzysta z okazji kupienia lokalnych produktów i potraw. Wyniki badania to dowód na to, że potencjał rozwojowy turystyki kulinarnej jest ogromy, ponieważ turyści coraz chętniej poszukują nowych doznań estetycznych i smakowych. W mediach i w Internecie dużo miejsca poświęca się kuchniom regionalnym oraz samemu procesowi przygotowywania potraw. Liczne blogi, strony internetowe, kanały na Youtube odkrywają przed zainteresowanymi coraz to nowe rozwiązania w kuchni i smaki, które mogą doznać właśnie poprzez wyprawy „gastronomiczne”.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION