Cebula czarownic

To jedna z regionalnych nazw czosnku leśnego, zwanego także czosnkiem niedźwiedzim. Rosnący dziko jest rośliną chronioną, ale jeśli uda nam się zdobyć kilka cebulek, możemy założyć małą przydomową „plantację”. Trzeba jednak pamiętać, że lubi miejsca zacienione, wilgotne, najlepiej nachylone ku północy. Posiada wszystkie cenne właściwości uprawnego czosnku, ale różni się od niego wyglądem - z wąskiej podłużnej cebulki bardzo wczesną wiosną wyrastają na ogół dwa listki (podobne do listków konwalii). Z nich wyłania się łodyżka z kulistymi białymi kwiatuszkami.
W kuchni używa się tylko świeżych listków (właśnie teraz - na początku kwitnienia - najlepiej je zebrać) i cebulek. Służą do przyprawiania, zup, sosów i kotletów z mielonego mięsa. Suszone tracą właściwości smakowe i lecznicze. Czosnek niedźwiedzi można macerować w oliwie, marynować i kisić. Przetworzony w dowolny sposób jest sam sobie znakomitym dodatkiem smakowym do mięs i serów. Może również stanowić komponent sosów podawanych do praktycznie każdego mięsa.
Źródło: www.potrawyregionalne.pl