Aktualności

Majówka w Solinie

  • 27-04-2014
W dniach 1-3 maja br. odbędą się Dni Gminy Solina. Tym razem organizatorzy zadbali o pełny przekrój oferty rozrywkowej. Zespoły zagrają dla każdego” z jednej strony będą imprezy ludowe, biesiadne z drugiej poezja śpiewana. A do tego rozgrywki sportowe i kiermasze z rękodziełem i jadłem.

Czy jabłecznik pomoże sadownikom?

  • 26-04-2014
Produkcja cydru na poziomie 60-80 mln litrów, co stanowi zaledwie 2% wartości produkcji krajowej piwa, oznaczałoby alternatywne źródło przeznaczenia 100 tysięcy ton jabłek. O tym, że warto myśleć o tym na poważnie "zachęca" sytuacja na rynku rosyjskim i groźba zablokowania eksportu polskich jabłek do Rosji. Poza tym pojawienie się polskiego cydru czyli jabłecznika stworzy również „zdrowszą” alternatywę dla mocnych alkoholi.

O tradycji zbierania ziół

  • 25-04-2014
Film „Zioła w tradycji Karpat" wyprodukowany dla Stowarzyszenia „Pro Carpathia”, jako jedno z działań w projekcie „Traditional and wild” cieszy się wielką popularnością. Opowiada w ciekawy sposób o roślinach, ale od strony takiej bardziej tajemniczej, związanej z obrzędowością, tradycją, czasami nawet przesądami.

Po prostu mniam

  • 24-04-2014
Stary Browar Rzeszowski (Rzeszów, Rynek 2-23) zaprasza na Wejerburgera za jedyne 24 zł. Dodatkowo do każdego burgera od poniedziałku do środy dokładane jest małe piwko gratis. A warto wiedzieć, że Wejerburger to wyłącznie polska wołowina, świeże buły dostarczane są prosto z pieca i do tego zawsze świeże dodatki.

Co dalej z wędzonkami?

  • 24-04-2014
Na zlecenie Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego przeprowadzono badania próbek wędlin wędzonych w tradycyjny sposób. Na 150 próbek ponad połowa nie spełnia nowych przepisów.

Podróżnicze opowieści

  • 23-04-2014
Restauracja U Schabińskiej w Jaśle (ul. Floriańska 42) zaprasza w czwartek 24 kwietnia br. o godz. 19.00 na Jasielskie Spotkania z Podróżnikami. Tym razem tematem spotkania będzie Czarnobyl, o którym swoja historię opowie Piotr Żurek.

Dwuletni kurs rękodzieła

  • 23-04-2014
Uniwersytet Ludowy Rzemiosła Artystycznego w Woli Sękowej ogłasza nabór na dwuletni kurs rękodzieła artystycznego. Pierwsze spotkanie nowej edycji kursu przewidziane jest na 5-8 września 2014 r. Program kursu ukierunkowany jest na praktyczną naukę różnorodnych dziedzin rękodzieła artystycznego, takich jak: tkactwo, haft, koronka, ceramika, rzeźba, wiklina, witraż, formy użytkowe.

Producenci jaj i mięsa nastawiają się głównie na eksport

  • 22-04-2014
Święta wielkanocne na pewno przyniosły ulgę producentom mięsa, którzy tracą nawet 2-3 miliony złotych dziennie z uwagi na rosyjskie embargo na polską wieprzowinę oraz niepokoje na Ukrainie. Lepiej sytuacja wygląda na rynku jaj.

Handel żywnością - regulacje europejskie czy polska biurokracja?

  • 22-04-2014
Politycy i urzędnicy wprowadzają w błąd opinię publiczną. To nie Unia Europejska wymusza restrykcyjne prawo, tylko polska biurokracja – opinia Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.

Czy przestaniemy od września wędzić?

  • 22-04-2014
W środę, 23 kwietnia br. w PODR w Boguchwale odbędzie się seminarium na temat „Tradycyjne metody wędzenia w świetle obowiązujących przepisów Komisji Europejskiej”. prowadzone przez prof. dr. hab. inż. Władysława Migdała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych. Udział w spotkaniu zapowiedzieli również Wojewódzki Lekarz Weterynarii dr n. wet. Mirosław Welza oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl.
1  «««  222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION