Bluesowa Majówka w Bieszczadach
W klimat bluesa Karczma Brzeziniak w miejscowości Przysłup w tym roku będzie wprowadzać stopniowo, aż do finału na Bies Czad Bluesie w dniach 7-9 sierpnia br. Teraz zapraszają na etap pierwszy, który odbędzie się w czasie długiego weekendu majowego.
Jednak stare normy dla tradycyjnych wędzonek?
W środę (30 kwietnia br.) podczas spotkania konsultacyjnego w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki zadeklarował zachowanie starych norm określających zawartość ciał smolistych i benzo(a)pirenu dla wędliniarskich produktów tradycyjnych. Minister zaproponował nowe podejście do problemu.
„Majówka pod dereniem i jabłonką”
Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla zachęca do przyjazdu na „Majówkę pod dereniem i jabłonką”. Impreza odbędzie się w sobotę 3 maja br., zaczyna o 10.00, zakończy ok. godz. 14.00-15.00, chociaż Arboretum będzie czynne do godz. 18.00.
Polecane miejsce kulinarnie
Jeśli pogoda dopisze to trzeba, jeśli będzie do niczego to koniecznie. W czasie pobytu w Bieszczadach odwiedzić w Wetlinie Karczmę Chata Wędrowca (Wetlina 113).
Chleba naszego powszedniego… w Dukli
Gmina Dukla zaprasza na prezentację i degustację… chleba w ramach imprezy „Święto Chleba na Dukielszczyźnie”, która w piątek 2 maja br. w godz. 15.00-20.00. W prezentacji weźmie udział 5 piekarni - każda ze swoimi wyrobami na stoisku – z terenu powiatu krośnieńskiego.
20 lokalnych przedsiębiorców, producentów żywności, usługodawców i rękodzielników otrzymało prawo używania marki Made in Karpaty. Certyfikaty przyznano ponad 50 lokalnym produktom i usługom w trzech kategoriach: żywność, rękodzieło i produkty turystyczne - wszystkie związane z obszarem Karpat.
Nowa karta, nowe (przy)smaki
Od kilku dni restauracja Zamku Dubiecko w Dubiecku wprowadziła nową kartę menu. Jej Szef Kuchni skomponował listę dań, na której nie zabraknie przysmaków kuchni regionalnej, dziczyzny, dań jarskich czy delikatnych potraw dla najmłodszych. W restauracji Zamku Dubiecko zarówno kulinarni tradycjonaliści, jak i poszukiwacze nowych smaków znajdą coś odpowiedniego dla siebie.
„Studium Etnobotaniczne” już gotowe
Lada dzień przyjedzie z drukarni publikacja „Studium Etnobotaniczne”, będąca kolejnym elementem realizacji projektu „Traditional and wild”. To efekt badań na wybranych obszarach w krajach Europy Środkowej. Obok publikacji powstał także film opowiadający o roli ziół w tradycji Karpat. Wszystkie te dzieła dostępne są na stronie projektu „Traditional and wild”.
Dzień Otwarty w „Jadernówce”
Jeżeli ktoś nie ma jeszcze planów na pierwszy dzień majowego weekendu to warto się wybrać do „Jadernówki” Oddziału Fotograficznego Muzeum Regionalnego w Mielcu. W czwartek 1 maja br. od godz. 12.00 do wieczora Dzień Otwarty z atrakcjami: bezpłatne zwiedzanie wystaw, stylowe zdjęcia w monidłach i strojach z epoki, pokazy rękodzieła oraz degustacja regionalnych potraw i wypieków.
W poniedziałek, 28 kwietnia br. odbędą się warsztaty serowarskie w pracowni rękodzieła „FARFURNIA” gospodarstwa agroturystycznego Janeczki i Michała Kacprzyków w Zawadce Rymanowskiej 40. Rozpoczęcie warsztatów - w których udział wezmą dzieci z kl. V z Zespołu Szkół nr 1 w Dukli - planowane jest na godz. 9. 30.