Proziaki z Gościńca wyróżnione
Ogólnopolski Konkurs Promocyjny AGRO POLSKA 2014 przyznał Restauracji Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) prawo do posługiwania się Godłem Promocyjnym AGRO POLSKA na ich danie - proziaki.
Winem chcą promować województwo
Jak winiarstwo ma się na Podkarpaciu i jak wspierać związane z nim tradycje mówili uczestnicy konferencji „Winiarstwo szansą rozwoju rolnictwa i promocji Województwa Podkarpackiego”.
Znalezione w internecie - ludzie uważajcie co jecie
Przemysł nabiałowy szczególnie dobitnie pokazuje jak daleko posunąć się może człowiek w tworzeniu receptur substancji imitującej żywność tradycyjną.
Podkarpackie wina smakują Krakusy
W piątek 16 maja br. o godz. 19.00 w sklepie i winebarze w Krakowie pod słynnym adresem Lipowa 6F odbędzie się „Podwieczorek na dwa kieliszki”. Gośćmi wieczoru będą: Wiktor i Elwira Szpak z Winnicy Jasiel spod Jasła oraz Marcin i Kuba Lorek z Gospodarstwa Agroturystycznego „Koziarnia”. Degustacjom jak zwykle towarzyszyć będzie ciekawa rozmowa.
Od 17 maja br. (sobota) w Galerii Warsztat w Stalowej Woli (ul. Hutnicza 17) będzie można obejrzeć wystawę „Świat Toruńskiego Piernika” (potrwa do 31 sierpnia br.). Inauguracja wystawy nastąpi podczas tegorocznej Nocy Muzeów, 17 maja. Tego wieczoru Muzeum Regionalne w Stalowej Woli zaprasza do Galerii Warsztat na zwiedzanie ekspozycji i pieczenie pierników w godz. 18.00-24.00. Podczas Nocy Muzeów na wszystkie wystawy i imprezy muzealne wstęp jest wolny.
Menu za „dyszkę” w sobotę 17 maja br.
„I dla ducha i dla ciała” czyli tak wyglądać będzie w sobotę 17 maja br. Europejska Noc Muzeów połączona z Rzeszowską Nocą Restauracji. Do naszej akcji posiłku za "dyszkę" dochodzą następne restauracje.
Menu za „dyszkę” na Noc Muzeów w Rzeszowie
17 maja br. uruchamiamy na Rzeszowskim Szlaku Kulinarnym – Rzeszowską Noc Restauracji. Jeszcze skromną, jeszcze delikatną - ale już smaczną i treściwą. Mamy deklaracje szeregu restauracji – większość ze ścisłego centrum miasta – że tego wieczoru zapraszają Rzeszowian z ofertą minimum jednej potrawy za przysłowiową: „dyszkę” czyli 10 złotych.
Pascal Brodnicki gotował w Karpackiej Troi
Znany kucharz, Pascal Brodnicki, gościł w powiecie jasielskim. W Skansenie Archeologicznym Karpacka Troja w Trzcinicy gotował potrawy polsko – słowackiego pogranicza. Ten uznany miłośnik kuchni zaprezentował, co można przyrządzić z lokalnych produktów. Gotowanie Pascala w skansenie Karpacka Troja w Trzciny było częścią konferencji podsumowującej realizację projektu pn. „Rozwój produktów i marek regionalnych na obszarze polsko-słowackiego pogranicza”, realizowanego przez Powiat Jasielski i Agencję Rozwoju Regionalnego w Świdniku.
Smaczna, podkarpacka, słodkowodna
W sobotę (10 maja br.) w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie odbył się Konkursu Kulinarnego ,,Nasza Ryba Nie Tylko Od Święta’’. Reprezentanci sześciu szkół gastronomicznych z terenu województwa podkarpackiego mieli za zadanie przygotować do oceny minimum dwie potrawy z ryb słodkowodnych: przystawkę oraz danie główne.
Było turystycznie i smacznie
W sobotę (10 maja br.) w sali audytoryjnej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie odbyły się obchody Jubileuszu 60-lecia Koła Przewodników Terenowych i Beskidzkich PTTK w Rzeszowie. Zebrało się ponad 100 uczestników sesji, którzy – w czasie przerwy – mogli degustować tradycyjne specjały przygotowane przez restauratorów zrzeszonych na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.