Karczma u Garncarzy w Medyni Głogowskiej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, po przerwie wraca do życia.
Spróbujcie czekolad z dereniem
Pandemia wokół nas, ograniczeń prawnych coraz więcej, nastrój więc nie najlepszy. Jak więc przekonać organizm do większej produkcji endorfin - hormonu szczęścia, dzięki któremu możemy odczuwać przyjemność, a nawet euforię? Spróbujcie naszych czekolad z dereniem!
Super food dostępny w e-sklepie Podkarpackie Smaki
Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, od lat zajmujące się promocją tradycyjnej żywności w Podkarpackiem, przygotowało linię produktów spożywczych z dereniem, uznając ten owoc za symbol kresowej tradycji regionu.
Mieszanka przygotowywana jest przez rodzinną firmę Aliny i Wacława Beclów w Handzlówce, w powiecie łańcuckim. Dostępna na:
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/suszone-owoce-warzywa-i-ziola/mieszanka-suszonych-warzyw-do-zup-100g
Rodzinna masarnia z Nowego Kamienia
Przygoda Mariusza Ciaka z masarstwem zaczęła się w 1992 r. wraz z rozpoczęciem przez niego pracy w Zakładach Mięsnych w Nisku. Tam też poznał swoją obecną żonę Bożenę, z którą wspólnie utworzyli rodzinny biznes. W domowej kuchni dopracowywali własne technologie na wyrób pasztetów, kaszanek, salcesonów czy boczku. Warunkiem podstawowym w każdym z nich był wysokiej jakości surowiec.
Ona wspomoże naszą odporność zdrowotną
Działa dobroczynnie na odporność organizmu, zwiększa witalność oraz możliwości fizyczne i intelektualne. Dostępna w e-sklepie:
https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/miody/pierzga-swieza-100g
Piekarnia Nawłoka - tropem dobrego chleba
Rodzinna piekarnia Elżbieta Nawłoka „HELVA” w Rzeszowie ze względu na Święta Wielkanocne zmieniła godzin otwarcia sklepu firmowego przy ul. Reformacka 5.
Krośnieński Ekopierożek rodziny Szelców
„Pierożek” z Krosna to typowa rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc - energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania. Niezmiennie od lat wyroby oferowane przez firmę wykonywane są ręcznie na każdym etapie produkcji.
W Górnie z nowymi pomysłami
Zakład Mięsny Smak-Górno w Górnie, jeszcze pod nazwą „Smak-Eko”, działalność rozpoczął w 1991 r. I od blisko 30 laty prowadzi działalność w zakresie produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, a także przetworów mięsnych w słojach, które szczególnie ostatnio stały się szlagierem sprzedażowym w Polsce i za granicą.
Prawdziwy chleb od Kiełtyków
Śp. Józef Kiełtyka otworzył piekarnię w Łężanach k. Krosna w 1993 r., aby na krośnieński rynek dostarczać tradycyjne pieczywo. Pierwszy piec chlebowy, tradycyjny z szamotki, zbudował z wujem Henrykiem, z zawodu zdunem. Wypiekali chleb wiejski, pszenno-żytni na żytnim kwasie, bez żadnych dodatków, wytwarzany długą, dwufazową metodą.