KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 6 Kwietnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktualności

W Nowej Dębie noga z gazu

  • 11-03-2020
Krem z zielonych warzyw
Krem z zielonych warzyw
Krem pomidorowo-paprykowy
Krem pomidorowo-paprykowy
Decha zakąsek
Decha zakąsek

I bynajmniej nie chodzi o nowe fotoradary czy kontrolowany odcinek przejazdu. Po prostu jeżeli tylko jesteś na trasie Warszaw-Rzeszów i czujesz głód (nawet lekki) to koniecznie się w Nowej Dębie zatrzymaj. Jeśli nie jadłeś jeszcze w Karczma Jorgula (ul. Bieszczadzka 2b), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to nie trać okazji, aby posmakować czegoś, co na długo zostanie w Twojej – kulinarnej – pamięci.

 

Solidne gmaszysko, niczym wiekowy dwór kresowy, nie da się nie zauważyć. Olbrzymie, drewniane bale tworzą jego ściany, a wysokie drzwi wręcz zapraszają do wnętrza. Które – po wejściu – zaskakuje z jednej strony skalą, z drugiej jednak pewną przytulnością, może przez niski stosunkowo sufit, może przez fakturę drewnianych ścian, a może atmosferę glinianej kuchni czy rozległego, kamiennego baru.

Zerkając do menu możemy się nawet lekko zdziwić, że sztafaż dekoracji wnętrz taki tradycyjny, a w jadłospisie sporo pomysłów wegańskich, np. krem z zielonych warzyw z prażoną ciecierzycą, albo krem pomidorowo-paprykowy z bazyliowym pesto.

Natomiast wielbicielom solidnego dania polecam w ciemno zagrychę – to decha zakąsek niekoniecznie do piwa... Znajdziemy na niej mięsa pieczone w jorgulowym  piecu, pasztet wieprzowo-cielęcy, śledzika no i oczywiście domowy smalec z ogórkami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION