Aktualności

Jutro Tłusty Czwartek

  • 03-02-2016
Tłusty Czwartek to staropolski zwyczaj i tradycja pieczenia i zjadania pączków i faworków (zwanych też chrustami). Ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem, a zarazem ostatnia przed Wielkanocą okazja, aby beztrosko oddać się karnawałowemu nieumiarkowaniu w jedzeniu.

Czas na pączki i chrusty

  • 02-02-2016
W sobotę, 6 lutego br., w godz. 11:00 - 13:00 w muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej warsztaty ostatkowe. W ich trakcie dowiecie się, co to jest róża, jak zarobić ciasto na faworki oraz pączki. W tym dniu kalorie nie będą miały znaczenia. Zajęcia prowadzone będą w szkole z Trzebosi na terenie skansenu.

Biesiada w Pstrągowej za nami

  • 31-01-2016
Czwarta edycja Biesiady Myśliwskiej w Siedlisku Janczar w Pstrągowej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zgromadziła ponad 200 uczestników. Wśród nich mocną i aktywną grupę smakoszy dań z dziczyzny.

Żydowska tradycja kulinarna

  • 30-01-2016
Spędź niedzielę, 31 stycznia br., z kuchnią żydowską w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej k. Lubaczowa – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. Szef Kuchni Andrzej Węgierak wybrał na ten dzień cztery dania ściśle związane z tradycją tej kuchni, mocno zakorzenionej w podkarpackie klimaty. Cały zestaw (4 dania) w cenie 62 zł.

Czas na ser. Dobry ser

  • 29-01-2016
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wydało książkę „Serowarstwo na Podkarpaciu - tradycja i współczesność. Poradnik serowara” przygotowaną przez Dorotę Kalicką, Małgorzatę Pawlos i Katarzynę Szajnar - pracownice Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Wstępem pt. „Ser – chleb pasterza” opatrzył ją niezrównany Robert Bańkosz.

Podkarpackie produkty znajdziesz we FRAC-u

  • 28-01-2016
W 17 sklepach spożywczych sieci „Frac” na terenie województwa podkarpackiego uruchomiona została specjalnie oznakowana Półka Podkarpackie Smaki z regionalną żywnością – w ramach projektu Alpejsko-Karpacki Most Współpracy, finansowanego przez Szwajcarię. W sumie znalazły się na niej 54 produkty tradycyjne, ekologiczne i regionalne, każdy z naklejka z logiem Podkarpackie Smaki.

"Przemytnik" zawita w Warszawie

  • 27-01-2016
„Przemytnik” to najnowsze piwo Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior. Leżakowało nabierając charakteru przez ponad pół roku. Jego premiera 17 lutego br. zbiega się z premierą thrillera „Na Granicy” – jednego z najbardziej oczekiwanych filmów roku 2016, nakręconego w całości w Bieszczadach.

Biesiada Myśliwska w Pstrągowej

  • 19-01-2016
Siedlisko Janczar w Pstrągowej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na jedyną w swoim rodzaju Myśliwską Biesiadę, w której wyśmienite jadło, podlewane wybornymi trunkami, jest tylko tłem niezapomnianej wspólnej zabawy. Impreza już w sobotę, 30 stycznia br.

Kiełbasianka tradycyjna w słoju

  • 17-01-2016
Produkowana w Zakładzie Mięsnym Smak-Górno w Górnie jest oparta na starej recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie, posiada specyficzny i delikatny smak, choć nie zawiera wyszukanych przypraw.

Niezwykła książka z powiatu lubaczowskiego

  • 16-01-2016
Książka-album „Nalewki, przekąski i zakąski Ziemi Lubaczowskiej” zawiera ponad 180 przepisów, którymi podzieliły się Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Lubaczów, Narol, Wielkie Oczy, Oleszyce, Cieszanów, Horyniec i Stary Dzików, a także producenci żywności i stowarzyszenia.
1  «««  138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION