Święty Marcin pije wino, wodę pozostawia młynom...
W Narodowe Święto Niepodległości 11 listopada (w tym roku środa), w Dniu Świętego Marcina - kiedy na wielu polskich stołach króluje gęsina, Kresowa Osada w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) zaprasza na specjalne popołudnie i wieczór z polską gęsią owsianą.
Szarlotki czyli polskie jabłeczniki
I Podkarpacki Festiwal Szarlotki w Siedlisku Janczar już w niedzielę, 15 listopada br. w Pstrągowej.
Alpejsko - Karpackie Forum Współpracy - 21 listopada 2015 r.
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zaprasza przedsiębiorców i wytwórców produktów tradycyjnych, ekologicznych oraz przedstawicieli instytucji/podmiotów związanych z popularyzacją produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych do udziału w charakterze wystawcy w międzynarodowej imprezie targowo-konferencyjnej pod nazwą „Alpejsko-Karpackie Forum Współpracy”, które odbędzie się w dniu 21 listopada 2015 r. w Millenium Hall w Rzeszowie.
W dniach 23-24 października br. tłumy odwiedziły Polski Pawilon na wystawie EXPO 2015 w Mediolanie. Przez dwa dni prezentowali się na nim wystawcy z Podkarpackiego. Zwiedzający ustawiali się w kolejce do spróbowania potraw przygotowywanych przez Adama Wałęgę, Szefa Kuchni Restauracji Oranżeria w Rzeszowa oraz Zdzisława Czepia z Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli.
Wieczór z „Kuchnią Podkarpacką” na 5 z plusem
Na stołach Restauracji Wesele w Rzeszowie, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zagościła jesień, akcentami pomarańczowych dyń, czerwonych jabłek i jarzębiny ładowała otoczenie pozytywną energią. W takiej kolorowej scenerii odbyła się wyjątkowa kolacja, w której pierwsze skrzypce odgrywało jadło podkarpackie.
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” przyznało honorowy tytuł Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki trzem osobom, których działalność zawodowa wnosi wiele w propagowanie tradycji kulinarnej naszego województwa.
- Wejście produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych na półkę sklepową Podkarpackie Smaki do polskiej Sieci Sklepów Spożywczych Frac to pierwsze tego typu działanie, na taką skalę w Polsce - mówi Ewelina Nycz, kierownik Biura Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego, Stowarzyszenie „Pro Carpathia” z Rzeszowa
Świat drewnianego „Sacrum”
Książka „Leksykon drewnianej architektury sakralnej województwa podkarpackiego”, pod redakcją Krzysztofa Zielińskiego, zajęła II miejsce w kategorii „Monografie oraz inne opracowania krajoznawcze” na XXIV Ogólnopolskim Przeglądzie Książki Krajoznawczej i Turystycznej w Poznaniu.
Świętowano 200-tny produkt na LPT
Urząd Marszałkowski w niedzielę, 18 października br. świętował uhonorowanie „boczku wędzonego z Wierzeic” z Masarni Osip w Wierzawicach dwusetnym wpisem z województwa podkarpackiego na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
A mówią, że u nas nic się nie da!!!
Bieszczadzkie Drezyny Rowerowe otrzymały na Międzynarodowych Targach w Poznaniu Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej dla Najlepszego Produktu Turystycznego w 2015 r.