Podkarpackie jako pierwszy region ma 200 produktów na LPT
Boczek wędzony z Wierzeic wyprodukowany w Masarni Osip w Wierzawicach stał się dwusetnym wyrobem z województwa podkarpackiego zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych. Z tej okazji Urząd Marszałkowski organizuje w niedzielę, 18 października br. II Podkarpacki Piknik Produktów Tradycyjnych i Regionalnych.
WATAHA – bieszczadzkie piwo z pazurem
Równo rok po pierwszym wydaniu ponownie pojawia się „URSA WATAHA”. To mocne i charakterne piwo Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior, które zostało zainspirowane Bieszczadami i wilkami.
Dobre, bo nasze. Podkarpackie!
Wina z naszego regionu nie ustępują jakością włoskim, francuskim czy węgierskim! Cykl imprez „Degustacje Podkarpackich Win” pomoże promować enoturystykę i bardzo dobre regionalne trunki. Pierwsze spotkanie odbędzie się już w sobotę, 17 października br., w Winnicy Maria Anna.
Polska - szóstym eksporter żywności w UE
Polska żywność ma szczególne walory, do tego nikogo przekonywać nie trzeba. Jest zdrowa i produkowana w dużej części w sposób tradycyjny. Tylko pytanie czy Polacy mają tego świadomość?
W naszym regionie mamy tylko dwóch zarejestrowanych serowarów (Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” rodziny Maziejuków w Mszanie oraz LEDA-SER Leszek Jakimowicz w Wólce Krowickiej). Gdzie jest reszta? Dlaczego większość serowarów nie rejestruje działalności?
Profesjonalne degustacje z kiperem
Wina z naszego regionu nie ustępują jakością włoskim, francuskim czy węgierskim. Cykl imprez „Degustacje Podkarpackich Win” pomoże promować enoturystykę i bardzo dobre regionalne trunki. Pierwsze spotkanie odbędzie się już w sobotę, 17 października br., w Winnicy Maria Anna.
Rumuńskie klimaty w Dworze Kombornia
W sobotę, 10 października br., o godz. 17.00 Dwór Kombornia zaprasza w podróż Winiarskim Szlakiem Hrabiego Drakuli, w trakcie której jej uczestnicy poczują smaki Rumuni - ostatniego niedocenionego obszaru winiarskiego w Europie.
I Turniej Winobrania Dziennikarzy w podkarpackiej Narnii
W pocie czoła, na kolanach, do pierwszej krwi! Tak walecznie zmagali się uczestnicy I Turnieju Winobrania Dziennikarzy, zorganizowanego przez Winnicę Maria Anna w Wyżnem k. Czudca. Zwyciężyła mieszana drużyna z Nowin, Gazety Wyborczej i Klaster Podkarpackie Smaki. Patronat nad wydarzeniem sprawuje Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki.
Zapytanie ofertowe na zorganizowanie 3-dniowej wizyty studyjnej po Podkarpaciu
Stowarzyszenie "Pro Carpathia" w ramach realizowanego projektu pn. "Alpejsko-Karpacki Most Współpracy" zaprasza do składanie ofert na zorganizowanie 3-dniowej wizyty studyjnej po Podkarpaciu dla dziennikarzy prasy ogólnokrajowej, touroperatorów i blogerów kulinarnych w dniach 30.11-02.12.2015 r., mającej na celu popularyzację produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki.
KGW w Równi oraz sołectwo w tej miejscowości zapraszają na imprezę plenerową „V Święto Ziemniaka”, która odbędzie się w niedzielę, 27 września br. Jednym z ważniejszych punktów programu będzie degustacja dań z ziemniaków oraz pieczenie ich przy ognisku.