Tu zaczynają się Bieszczady
W Restauracji Szelców w Lesku (obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki), rodzina Szelców, często podkreśla i to nie żartobliwie, że to od ich restauracji tak naprawdę zaczynają się Bieszczady.
XXVI Łemkowski Kermesz w Olchowcu
W programie odbywającego się w dniach 21-22 maja br. w Olchowcu XXVI Łemkowskiego Kermeszu, oprócz występów zespołów folklorystycznych, znajdzie się miejsce także na prezentacje publikacji o Łemkowszczyźnie, degustacja potraw i warsztaty malowania tradycyjnych zabawek łemkowskich.
Krasiczyn zaprasza kulinarnie
Restauracja Zamkowa w Krasiczynie – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - usytuowana jest w zabytkowych wnętrzach zamkowego przyziemia z przełomu XVI i XVII wieku. Podtrzymuje tradycję polskiego stołu przygotowując potrawy kuchni staropolskiej, w które umiejętnie wplata światowe trendy kulinarne.
W Kolbuszowej kapuściane gotowanie
W sobotę, 28 maja br., w godz. 11.00-14.00 w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej rozpocznie się kolejny cykl zajęć, na które czekają smakosze oraz amatorzy gotowania. Tegoroczną kuchenną bohaterką będzie kapusta, ponieważ obok ziemniaków, kaszy i grochu jest jednym z podstawowych składników lasowiackich potraw.
Święto Paniagi z węgierskim smakiem
W tym roku nasza rzeszowska impreza z okazji Święta Paniagi – w środę, 3 maja br. - przebiegać będzie pod hasłem „Z kulturą węgierską w tle”. Będzie dużo różnych kulturalnych wydarzeń, ale dla nas najcenniejszym jest pomysł pokazania dziedzictwa naszych południowych (prawie) sąsiadów „od kuchni”. Stąd też i decyzja właścicieli kilkunastu restauracji, barów i cukierni przygotowania węgierskich specjałów na ten właśnie dzień (chociaż nie tylko). Gdzie i co szukać?
Piekarnia z sędziszowskim rodowodem
Rodzina Szczęchów rozpoczęła działalność w lipcu 1979 r. najpierw w branży cukierniczej, słynne były ich lody na Baranówce. W latach 1984-1988 zbudowano nową siedzibę Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” przy ul. Pułaskiego 1 w Rzeszowie, a już kilka lat później przeprowadzono jej znaczne powiększenie, związane z rosnącym popytem na produkowany tu chleb, wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka.
Klimatyczne miejsce z kiścią winogron w herbie
Winnica Maria Anna to elegancki kompleks w Wyżnem k. Rzeszowa, gdzie można oderwać się od miejskiego zgiełku. Pięknie położona na wzniesieniu, z widokiem na panoramę Pogórza Strzyżowskiego, wyróżnia się urzekającym krajobrazem przyrody. Widok winorośli, zapach dojrzewających owoców, spokój i piękno podkarpackiej natury sprawiają, że każdy, kto poszukuje wytchnienia, relaksu, chętnie odwiedza to klimatyczne miejsce.
Nasi sąsiedzi Słowacy zapraszają
Ján Bošnovič, dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce zaprasza na Festiwal Wina, który odbędzie się w dniach 6-7 maja br. na terenie kompleksu hotelowego Oravský Háj.
Ciastka z dynowskim rodowodem
Elżbieta Piskorek, właścicielka Ciastkarni „Paula” w Dynowie, uśmiecha się na pytanie o datę założenia firmy. Bo rzeczywiście wybór na ten fakt 1 kwietnia 2012 r. można potraktować jako niezły żart prima-aprilisowy. Ale sumienne podejście do pracy całego sześcioosobowego zespołu, dzięki któremu w kilka lat udało się w tym miejscu rozwinąć zakład (przy ul. Dworskiej 40) i odległy o 500 metrów od niego sklep (przy ul. Mickiewicza 39) na parterze zabytkowej kamienicy, przekonują, że do biznesu podchodzi ona bardzo poważnie.
Dobre wina z muzyką w tle
Winnica Sztukówka w Gliniku Średnim koło Frysztaka została założona w 2009 r. przez Katarzynę i Leszka Szczęchów, którzy dotychczasowe życie w stolicy zamienili na realizację swoich marzeń i pasji, na kojącym skrawku ziemi podkarpackiej. Rzędy winorośli pokrywają ponad hektar południowego stoku niewielkiego wzniesienia, zwanego potocznie „Sztukówką”, stąd też i nazwa samej winnicy.