Aktualności

Biesiada w Pstrągowej za nami

  • 31-01-2016

Czwarta edycja Biesiady Myśliwskiej w Siedlisku Janczar w Pstrągowej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zgromadziła ponad 200 uczestników. Wśród nich mocną i aktywną grupę smakoszy dań z dziczyzny.

Wprawdzie zima nas znów zaskoczyła… brakiem śniegu i kulig odbył się nie na saniach, ale na furmanach jednak było klasycznie - przy zapalonych pochodniach, śpiewach i grzańcu.

Tym chętniej więc zasiedliśmy przy stole, na który szybko wjechały: zupa Myśliwego oraz zrazy z dziczyzny w sosie z wędzonych śliwek. Niebawem też w sali – w asyście sztucznych ogni – pojawił się pieczony w całości dzik. Szybka i perfekcyjna obsługa błyskawicznie rozniosła talerzyki z porcjami dobrze przygotowanego mięsa.

Jak komu było mało to na przygotowanych stołach czekały talerze z gołąbkami z mięsem z dzika w sosie z suszonych grzybów, pierogi z dziczyzną, forszmak z sarny, rolada z bażanta z mięsem mielonym, swojskie wędliny i pasztet z dziczyzny.

W dalszej kolejności próbowane były żeberka wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym, salcesony, kaszanka a’la Janczar (z kapustą kiszoną) oraz śledzie z jabłkiem i cebulą. Popijać to można było węgrzynem czerwonym bez ograniczeń.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION