Niemalże na każdej imprezie ze swoimi potrawami, słodkościami i… trunkami wystawiają się panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu lubaczowskiego. Ich kulinarne pomysły cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem. Stąd też i decyzja Powiatowego Centrum Kultury w Lubaczowie, aby wydać publikację zbierającą przepisy z tej dziedziny. Tak powstała książka-album „Nalewki, przekąski i zakąski Ziemi Lubaczowskiej”, w której zebrano ponad 180 przepisów, którymi podzieliły się Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Lubaczów, Narol, Wielkie Oczy, Oleszyce, Cieszanów, Horyniec i Stary Dzików, a także producenci żywności i stowarzyszenia.
Znajdziemy tu przepisy na popularne nalewki, takie jak pigwówka, wiśniówka, orzechówka, aroniówka czy żurawinówka oraz receptury rzadziej spotykanych, jak nalewka z białej lilii, czarnej rzepy, kaliny czy łukawiecka z ryżu. Wśród zaprezentowanych przekąsek znalazły się m.in. tradycyjny pasztet z dziczyzny czy galantyna drobiowa, jak i nowatorski tort z wątróbki czy pasztet z białego sera.
Autorem wstępu jest Jan Wolańczyk z Narola, a tłumaczenie na język angielski wykonał Adam Swatek-Czernecki. Fotografie do albumu wykonał Krzysztof Stępień z Powiatowego Centrum Kultury w Lubaczowie, który wraz z Mariuszem Frantem (dyrektorem Centrum) zajął się także redagowaniem całości albumu. Publikacja powstała przy współpracy Bożeny Stępień ze Stowarzyszenia Rozwoju Ziemi Lubaczowskiej.
Książka jest dostępna w Powiatowym Centrum Kultury w Lubaczowie przy ul. Wyszyńskiego 31.