Wiosenna Giełda w Baszni Dolnej
W niedzielę, 24 kwietnia br., będzie ładna pogoda. Co zrobić, aby początek tak pięknej wiosny nie spędzić w domu przed telewizorem lub kompem? Najlepiej wyrwać się poza miasto, np. do Kresowej Osady w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów). O godz. 12.00 rozpocznie się utaj Wiosenna Giełda Ogrodniczo-Zielarska oraz Wystawa Królików i Drobiu Ozdobnego.
Zamiast po tabletki sięgnij po miód
Miód jest jedynym produktem, który się nie psuje, może ulec jedynie zakwaszeniu, na przykład w kontakcie z ludzką śliną. W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia.
W mieleckiej Karczmie degustacja win
W sobotę, 23 kwietnia br., w Restauracji Karczma Polska w Mielcu – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - od godz. 18.00 wyjątkowe spotkanie: kolacja połączona z degustacją wybranych win.
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” w związku z realizacją projektu pn. „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej, zaprasza do składania ofert na wykonanie gadżetów promocyjnych (materiałów konferencyjnych) specyfikacji zamieszczonej w zapytaniu ofertowym.
Już w najbliższy piątek, 22 kwietnia br., czeka nas wydarzenie kulinarne i wyjątkowy wieczór z kuchnią i muzyką rosyjską w Restauracja Wesele Hotelu Bristol (Rzeszów, Rynek 20-23), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wydało katalog z opisem 41 firm i przedsięwzięć z terenu województwa podkarpackiego z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego. Są wśród nich piekarnie, cukiernie, pasieki, winnice, masarnie i zakłady mięsne, producenci wody gazowanej, soków i olejów, przetwórnie warzyw i owoców, a także spece od pierogów i serów.
Świąteczny Kiermasz w Taurusie
Bar Taurus (Rzeszów, ul. Podkarpacka 190), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, może pochwalić się z sukcesem zorganizowanym w niedzielę Kiermaszem Wielkanocnych Produktów. Udało im się połączyć formułę komercyjną (sklepik z tradycyjnymi i regionalnymi produktami) oraz degustacyjną dla klientów.
Konferencja pasterska i produkt górski!
Konferencja pasterska i produkt górski!
W dniu 8 marca 2016 r. w Zakopanem podczas Konferencji pasterskiej podpisano porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju karpackiego „Produktu Górskiego”.
Ostatki czyli Kresowa Osada zaprasza na „śledzika”
W niedzielę ostatkową (7 lutego br.) Kresowa Osada w Baszni Dolnej, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na specjalne - polskie menu. Przed Wielkim Postem polecają wypić kieliszeczek więcej i przekąsić czymś tradycyjnym. Restauracja czynna w godz. 12:00 - 20:00.
Prawdziwe pączki - jak je zrobić?
Zajadamy się w Tłusty Czwartek pączkami, chrustem czy - z rzadka - różami karnawałowymi. A jak wygląda proces ich przygotowania? Można go obejrzeć na zdjęciach zrobionych w Cukierni-Piekarni "IZA" w Rzeszowie.