Aktualności

Żydowska tradycja kulinarna

  • 30-01-2016

Spędź niedzielę, 31 stycznia br., z kuchnią żydowską w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej k. Lubaczowa – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. Szef Kuchni Andrzej Węgierak wybrał na ten dzień cztery dania ściśle związane z tradycją tej kuchni, mocno zakorzenionej w podkarpackie klimaty. Cały zestaw (4 dania) w cenie 62 zł, do tego kieliszek wytrawnego wina gratis.

Na stole znajdziecie:

Latkes – placki ziemniaczane z musem z gęsi - w święto Chanuka w żydowskich domach pachnie smażonymi plackami kartoflanymi - 18 zł,

Czulent - tradycyjne danie szabatowe wielu pokoleń Żydów mieszkających w centralnej i wschodniej Europie, składające się m.in. z wołowiny, gęsi i kaszy pęczak, (w Kresowej Osadzie specjalnie doprawione) – 20 zł,

Cymes - to jedna z najpopularniejszych słodkich potraw kuchni żydowskiej. Danie jest tak znane, że jego nazwa weszła do języka jidysz jako określenie czegoś bardzo dobrego -10 zł,

Maca - tradycyjny chleb żydowski, we współczesnym wydaniu jako zapiekanka ze szpinakiem i mięsem wołowym – 18 zł.

 

Restauracja w niedzielę czynna w godz. 12.00-18.00, rezerwacje tel. 500 738 500.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION