Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wydało książkę „Serowarstwo na Podkarpaciu - tradycja i współczesność. Poradnik serowara” przygotowaną przez Dorotę Kalicką, Małgorzatę Pawlos i Katarzynę Szajnar - pracownice Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego. Wstępem pt. „Ser – chleb pasterza” opatrzył ją niezrównany Robert Bańkosz.
Tak publikację tę zrecenzował prof. dr hab. Genowefa Bonczar z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie:
Książka Doroty Kalickiej, Małgorzaty Pawlos i Katarzyny Szajnar pt. „Serowarstwo na Podkarpaciu - tradycja i współczesność. Poradnik serowara” jest zwartym opracowaniem, dotyczącym podstaw produkcji serów podpuszczkowych, ze szczególnym uwzględnieniem technologii produkcji serów wyrabianych tradycyjnie w małych gospodarstwach hodowlanych. Autorki w sposób prosty, zwięzły, a zarazem wystarczająco precyzyjny przedstawiły warunki produkcji serów, podstawowe i niezbędne wymagania dla mleka serowarskiego, poszczególne etapy selekcji, i wstępnej obróbki mleka, skrzepu i sera, wymagania mikroklimatyczne i pielęgnacyjne w czasie dojrzewania serów różnych rodzajów. Przedstawione zasady produkcji serów pozwolą czytelnikowi zrozumieć podstawy teoretyczne wyrobu serów i przede wszystkim pomogą początkującym serowarom w uruchomieniu produkcji niektórych serów tradycyjnych w warunkach małego lub średniego gospodarstwa hodowlano-produkcyjnego. W książce szczególnie cenne są informacje pozwalające zrozumieć czytelnikowi, co powinno się zrobić, żeby uzyskać prawidłowej jakości ser, a czego nie należy robić, aby uniknąć wad produktów.
Praca jest napisana stosunkowo prostym językiem, dzięki czemu może być zrozumiana nie tylko przez czytelnika znającego podstawy produkcji serowarskiej. Należy podkreślić, że wiedza przekazana w tym opracowaniu ma podstawy naukowe, a równocześnie popularno-praktyczne. Autorki bardzo dobrze rozumieją przedstawiany czytelnikowi problem. Opracowanie może być zatem skierowane zarówno dla uczniów i studentów, jak i producentów serów w gospodarstwach agroturystycznych, małych zakładach mleczarskich, a nawet w gospodarstwach domowych.
Podsumowując, poradnik jest bardzo dobrze napisany, wprowadzi każdego czytelnika w problematykę serowarską i pomoże początkującym w podjęciu próby produkcji serów, szczególnie na niedużą skalę. Zapewne przyczyni się do rozpowszechniania umiejętności wyrobu serów i zrozumienia zasad ich produkcji.