Nagrodzeni, wyróżnieni (1)
Jubileuszowy X Festiwal Podkarpackich Smaków w Górnie przeszedł już do historii. Ponad 140 wystawców (Koła Gospodyń Wiejskich, Lokalne Grupy Działania i lokalne stowarzyszenia), wśród których niezwykle cenny był udział małych i średnich zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, gospodarstw agroturystycznych i gastronomii, zgłosiło do konkursu i oceny eksperckiej ponad 160 produktów.
W niedzielę, 12 czerwca br. o godz. 11.00 w Górnie rozpocznie się 10 edycja Targów Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków". Na imprezę zgłosiła się rekordowa liczba ponad 140 uczestników, z których każdy przygotuje stoisko z produktami opartymi o tradycję i jakość.
ORZECH - podkarpacki lider przetwórstwa
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „ORZECH” w Kolbuszowej założyli bracia Artura i Wacława Orzech w 1995 r., a produkcję rozpoczął od 1 lipca 1996 r. Od początku zajmuje się produkcją przetworów ze świeżych owoców i warzyw. Na jego liniach technologicznych powstają, m.in. sałatki, ogórki, pieczarki, mieszanki warzywne, buraki, chrzany, papryki, koncentrat pomidorowy, dżemy, marmolady, powidła, kompoty, sosy, musztardy, kapusta kwaszona. Łącznie w asortymencie mają już ponad 100 pozycji.
Wędliny z górniańską tradycją
Zakład Mięsny w Górnie, jeszcze pod nazwą „Smak-Eko”, działalność rozpoczął w 1991 r. I od ćwierćwiecza – pod kierownictwem prezesa Mieczysława Miazgi (do końca ubiegłego roku) - prowadzi działalność w zakresie skupu trzody chlewnej, uboju i rozbioru wieprzowego, produkcji pełnego asortymentu wędlin, szynek, wędzonek, wyrobów podrobowych, drobiowych, garmażeryjnych, a także konserw w słojach.
Produkty ze znakiem Becla
Susze oraz herbatki smakowe – wszystkie produkty dostępne w 17 punktach Sieci Sklepów Spożywczych FRAC na terenie województwa podkarpackiego.
III Dzikowski Festiwal Nalewek
Muzeum Historyczne Miasta Tarnobrzega i Urząd Miasta Tarnobrzega zapraszają na kolejny III Dzikowski Festiwal Nalewek. Otwarcie festiwalu odbędzie się w niedzielę, 19 czerwca b.r. o godz. 12.00 w parku przy zamku hr. Tarnowskich w Dzikowie-Tarnobrzegu. Festiwal nawiązuje do tradycji właścicieli Dzikowa, hr. Tarnowskich, którzy w Wytwórni Wódek i Likierów produkowali słynne i cenione w Polsce i Europie trunki.
Dobre smaki w Tarnobrzegu
Restauracja Hotelu Anna w Tarnobrzegu (Al. Warszawska 318), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w efektownym budynku usytuowanym przy trasie Lublin - Kraków.
Noc Biblioteki w Boguchwale
Była Noc Muzeów, a teraz na topie będzie Noc Bibliotek – już w sobotę, 4 czerwca br., w Boguchwale impreza jakich mało i to w godz. 16.00-21.00. Gminna Biblioteka Publiczna w Boguchwale (ul. dr Tkaczowa 146) zaprasza na niezwykłą imprezę z warsztatami kuchni regionalnej!
Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna
W sobotę, 4 czerwca br., Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna - największa tego typu impreza w Polsce.
Nowe menu z tradycją w tle
Restauracja Radość (ul. Rynek 24) to – jak na razie – jedna z niewielu restauracji z kuchnią autorską w Rzeszowie, w której serwuje się dania „sygnowane” wiedzą i umiejętnościami jej Szefa Kuchni Maciej Pasternaka. To on ostatecznie decyduje o smaku, układzie i wyglądzie tego co znajdzie się na talerzu przed klientem.