Podkarpackie produkty w samym „sercu miasta”
Podkarpackie produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne – wytwarzane przez nasze, regionalne firmy i przedsiębiorstwa rodzinne - zostały wprowadzone do Podziemnej Trasy Turystycznej w Rzeszowie przy Ratuszu w punkcie Informacji Turystycznej.
Konfitura z płatków róży powstaje w Wytwórni Ciast i Lodów SANTOS Marek Bargieł w Krościenku Wyżnym k. Krosna.
Pomóżcie – zagłosujcie! Jesteśmy już na 3 miejscu!
Konfitura z derenia i czarnej jagody - nowy wyrób w dereniowej rodzinie Stowarzyszenia „Pro Carpathia” - znalazła się na liście 20 produktów biorących udział w krajowym plebiscycie „Certyfikat Dobry Produkt 2017”. Aktualnie zajmuje trzecie miejsce w rankingu. To jedyny produkt w konkursie z województwa podkarpackiego.
Już po raz ósmy Grupa PTWP, wydawca magazynu „Rynek Spożywczy” oraz serwisów gospodarczych portalspozywczy.pl i dlahandlu.pl, wraz Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji, zapraszają polskich producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności do udziału w plebiscycie „Certyfikaty Dobry Produkt”.
Jego celem jest promocja doskonałej polskiej żywności i popularyzacja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale i tradycyjną i regionalną recepturą. Wśród 160 nominowanych produktów wybrano 20 najlepszych, wśród nich znalazła się jedyna z Podkarpackiego konfitura z derenia i czarnej jagody.
Głosowanie trwa do piątku, 27 października br., do godz.12.00. Każdy internauta może oddać tylko jeden głos. Pomóżcie i zagłosujcie.
Link do głosowania: http://www.portalspozywczy.pl/dobryprodukt/
Podkarpackie Smaki Cudem Polski
W centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w podwarszawskim Nadarzynie obyła się trzydniowa edycja World Travel Show, w czasie której ponad 200 krajów i regionów z całego świata zaprezentowało swoja ofertę turystyczną.
Solidne imprezy biesiadne – często z myśliwskim zacięciem - to mocna strona kuchni Siedliska Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.
Wymiana doświadczeń na temat żywności w Rydze
W dniach 12-13 października br. odbyły się warsztaty w Rydze dotyczące żywności w krajach Morza Bałtyckiego. W dwudniowych warsztatach udział wzięli przedstawiciele branży spożywczej z Danii, Szwecji, Ukrainy, Łotwy a także Polski.
Wieczór z kuchnią żydowską
W piątek, 20 października br., będzie okazja, aby poczuć unikalny klimat żydowskiej uczty w Restauracji Wesele w Rzeszowie: koszerne smaki potraw i win w akompaniamencie muzyki klezmerskiej.
W Restauracji C.K. Galicja w Kolbuszowa potrawy przygotowywane są na podstawie receptur zaczerpniętych z tradycji regionu.
Manufaktura mile zaskoczy podrobami
Nowa/stara restauracja czyli Browar Manufaktura w Rzeszowie nie zaskoczy oczywistą jakością piwa, ale jedzeniem już na pewno.
Smak szarlotkowych emocji
W jesiennych klimatach, wśród dyni, jabłek, orzechów i jarzębiny, wspomagany ciepłymi promieniami słońca, roztaczał przeuroczy aromat cynamonu Trzeci Festiwal Szarlotki w Siedlisku „Janczar” w Pstrągowej