Aktualności

Tradycja przy torze

  • 02-11-2017

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu k. Dynowa, na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok, z aromatami tradycyjnej kuchni regionalnej, pogórzańskiej. Proste, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa, ostatecznie stoi w pobliżu przystanku kolejowego kolei wąskotorowej Przeworsk-Dynów.

 

Tutaj zawsze na klientów czekają pieczone proziaki z masłem czosnkowym, pajdy chleba wiejskiego ze smalcem, żurek dynowski, flaczki wołowe, kapuśniak, kartoflanka czy barszcz czerwony wiejski z jajkiem. Goście mogą wybierać z pięciu rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami). Legendarna stała się też pieczona tu golonka z kością z pieca, żeberka duszone w kapuście czy wątróbka drobiowa z pieczarkami i cebulą.

 

Jesienią szczególnie polecamy gołąbki ziemniaczane, których tutejszy smak jest nie do podrobienia, może też i dlatego, że ziemniaki na nie pochodzą z pół współwłaścicieli karczmy. Kolejny „żelazny punkt” to bigos z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. Szlagierem okazała się pieczona kaczka z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Niestety nie jest ona stałą pozycją w menu i trzeba mieć ciut szczęścia, aby na nią natrafić.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION