Pastewnik to jedyny w Polsce żywy skansen, gromadzący szereg zabytków architektury drewnianej z terenu Ziemi Przeworskiej.
Węgrom smakował żurek i proziaki
O zwycięskiej ekipie kucharzy, która podbiła Festiwal Tirpaków w węgierskiej Nyiregyhaza proziakoburgerami już było. Teraz kilka zdań o tym, jak nasi bratankowie zajadali się żurem rzeszowskim i proziakami.
Karczma Pod Semaforem w Bachórzu k. Dynowa, na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok, z aromatami tradycyjnej kuchni regionalnej, pogórzańskiej.
Proziakoburger nagrodzony
Festiwalu Tirpaków w węgierskiej Nyiregyhaza to od lat znana w tym kraju impreza kulinarna. W tym roku po raz pierwszy wziął w niej udział team z Rzeszowa.
Kolejna Biesiada nad Morawskim Łęgiem
Centrum Kulturalne w Przemyślu zaprasza w niedzielę, 1 października br. od godz. 13.00 na piątą edycję „Biesiady nad Morawskim Łęgiem” – Prezentację Tradycyjnych Potraw Wiejskich.
Proziakoburger proszę raz!
Kuchnia Karczmy u Garncarzy w Medyni Głogowskiej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, łączy tradycję ze współczesnym pomysłem na kuchnię
W niedzielę, 24 września br., w Kolbuszowej Górnej k. kościoła o godz. 15.15 rozpocznie się impreza „Lasowiackie Zimioki 2017”.
Jarmark lokalnej tradycji
Starostwo Powiatowe w Ropczycach w niedzielę, 24 września br., zaprasza na III Powiatowy Jarmark Produktu Lokalnego i Tradycyjnego.
Weekend seniora z kulturą
Skansen w Kolbuszowej zaprasza 23 i 24 września na spotkania w ramach kampanii "60+Kultura", której patronuje Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Za miesiąc zamknie swoje podwoje…
Chata Wędrowca w Wetlinie, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, za 30 dni zamknie się znów na pół roku. Będą „ładować akumulatory”, robić przetwory, planować menu na przyszły rok.