Paweł Królikowski, wojewodą wołoskim
Tradycje pasterskie, tradycje wołoskie, zaczynają odżywać. Od kilku lat organizowany jest w Karpatach redyk, rośnie zainteresowanie tradycyjnymi wyrobami serowarskimi. Sami pasterze dbają też o zachowanie tradycji. A kimś, kto ma o nią szczególnie dbać, jest Wojewoda Wołoski
Nowa smakowitość z Podkarpacia
Konfitura z derenia i czarnej jagody to kolejna nowość z linii dereniowych produktów Podkarpackie Smaki, ale teraz w innej odsłonie, bo z czarną jagodą.
III Podkarpacki Festiwal Szarlotki w Pstrągowej
I Ty możesz zostać Podkarpackim Mistrzem Szarlotki 2017! Weź udział w Konkursie na Szarlotkę, przyjdź z własną szarlotką na Podkarpacki Festiwal Szarlotki do Siedliska Janczar w Pstrągowej w niedzielę, 1 października br.
Nasze najlepsze kozie sery
Działające od lat w beskidzkiej Mszanie Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków o powierzchni 130 ha produkuje jedne z najlepszych tradycyjnych serów w regionie.
Tworzymy Szlak Kultury Wołoskiej
Wydarzenie „Wołoska Koliba - Folkowe Spotkania na pasterskim szlaku” przez dwa dni weekendu trwało w beskidzkiej Osławicy i Daliowej.
Europejskie Dni Dziedzictwa w skansenie
W niedzielę, 17 września br., w parku etnograficznym odbędzie się świętowanie Europejskich Dni Dziedzictwa. Towarzyszyć temu będzie świetna muzyka Alicji i Jacka Hałasów.
W dniach 16-17 września br. odbędzie się wydarzenie pn. „Wołoska Koliba - Folkowe spotkania na pasterskim szlaku”. Pierwszy dzień w Bacówce u Franosa w Osławicy, drugi w Daliowej k. Jaślisk.
Sięgnij po specjały z „Jasiołki”
Gdy szukamy dobrej szynki, kiełbasy, kabanosów czy innych klasycznych wędlin to często pierwsze skojarzenie dotyczy… Podkarpackiego – ostoi tradycyjnych produktów i potraw.
Eko bomba” dostępna już w e-sklepie
EKO Piekarnia Kiełtyka z Łężan koło Krosna produkuje - dla osób stosujących dietę bezglutenową - wyroby piekarnicze bez glutenu.
Tradycją polskiego Kresu oczarowani
Zespół Kresowa Osada w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) to idealne miejsce dla miłośników historii, tradycyjnego jadła i aktywnej turystyki w otoczeniu naturalnej przyrody.