Czekolada to królowa słodyczy dostarczająca mnóstwo energii. Podobno największym problemem czekoladowych łasuchów są wyrzuty sumienia, że taką dużą tabliczkę zjedli od razu. Jak temu zaradzić? To proste: robić je mniejsze!
Jajeczne śniadania dla mistrzów
Śniadanie to posiłek, który ustawia nas na cały dzień, jest ważny i lepiej o nim nie zapominać.
Smak orzechów laskowych pamięta każdy kto wakacje spędzał na wsi. Te owoce leszczyny pospolitej w Polsce - występującej dość powszechnie stąd i nazwa – kojarzą się nam mocno z dzieciństwem.
Przejedzonym proponujemy… pierogi
„Pierożek” AR Szelc Sp. J. w Krośnie to rodzinna firma założona w 1995 r. przez Marię Szelc - energiczną kobietę, która postanowiła podzielić się z innymi swoimi rodzinnymi przepisami na domowe dania.
Polacy odwiedzają cukiernie i lodziarnie średnio 2-3 razy w miesiącu, najchętniej lokalne i dobrze znane, rzadziej sieciowe.
Prawdziwie regionalne smaki
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak w Strzyżowie, członek Klastra Podkarpackie Smaki, należy do jednych z większych prywatnych zakładów masarskich w Polsce południowo-wschodniej.
Młyn z planami na przyszłość
Młyn Frysztak w miejscowości Twierdza (powiat strzyżowski) działa od lat 30. XX w.
Zupy jakich nigdzie nie znajdziecie
Firma Barbary i Pawła Dygdoniów z Dębicy od 2016 r. wytwarza naturalne zupy bez konserwantów: żurek, barszcz biały i czerwony w szklanych butelkach pod marką Ravix.
E-sklep www.sklep.podkarpackiesmaki.pl, oferujący podkarpackie spożywcze produkty tradycyjne i regionalne, ma w swojej ofercie wysokiej jakości pieczywo wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
Za trud w promocję podkarpackich ryb
Agnieszka Andruszewska otrzymała honorowy tytuł Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki.