Warsztaty wspomagają tradycję
Nauczyły się robić pasztet dzwonowski, a Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Dzwonowej wzbogaciło się o termosy i naczynia. Wszystko dzięki 38 tysiącom zł unijnej dotacji na naukę gotowania zdrowych i tradycyjnych potraw.
Projekt podzielony został na dwa etapy. Pierwsze były warsztaty edukacyjne z zakresu zdrowego odżywiania, w czasie których panie uczyły się, jak wprowadzać do swoich kuchni zdrowe produkty. W czasie drugiej części uczestniczki przygotowywały potrawy tradycyjne: ciasta, pieczone pierogi, potrawy mięsne z ternu gminy Jodłowa.
Każda uczestniczka, a było ich 15, otrzymała zaświadczenie wzięcia udziału w zajęciach. A Koło dzięki projektowi wzbogaciło się o stalowe termosy, garnki i naczynia wykorzystane w warsztatach. Panie wydały także broszury z poszczególnych zajęć. Podczas warsztatów gospodynie nauczyły się robić pasztet dzwonowski, za który w czasie Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale otrzymały pierwsze miejsce. Jurorzy wybrali potrawę spośród zgłoszonych 45 produktów. Pokonały w ostrej rywalizacji 10 zakładów przetwórczych, 1 gospodarstwo ekologiczne, 2 stowarzyszenia, 6 kół gospodyń wiejskich i 1 gospodarstwo agroturystyczne.
Żródło: debica24.eu