Sklep piekarni „G.W. Kłaczyńscy” w Rzeszowie

Od 21 grudnia br. w Galerii Rzeszów działa nowe stoisko z wyrobami piekarskimi i cukierniczymi. Po otwartym w lipca br. w Centrum Millenium Hall i w sierpniu w Galerii Nowy Świat, to już trzecia placówka handlowa mieleckiej firmy „Chleb prosto z pieca G.W. Kłaczyńscy” – członka Klastra Podkarpackie Smaki - w Rzeszowie, a mają być kolejne.
Co sprzedawało się najlepiej przez pierwsze dwie godziny działania? – Olbrzymie pączki z pysznym nadzieleniem i delikatnym lukrem – mówią panie sprzedające na stoisku.
Ta mielecka piekarnia od ponad 30 lat, z tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, wytwarza najwyższej jakości produkty piekarnicze i cukiernicze. Produkty, które można zakupić na stoisku charakteryzuje wysoka jakość, tradycyjna metoda wykonania i wyłącznie naturalne surowce, co gwarantuje smak i aromat domowego wypieku.
Z wyrobów szczególnie polecanych Grażyna Kłaczyńska, współwłaścicielka szczególnie poleca chleb żytni razowy na zakwasie bez drożdży. Jest to naturalne oraz bardzo zdrowe pieczywo. Ze względu na swoją strukturę chleb daje poczucie sytości a zarazem lekkości po spożyciu. Z kolei powstała w piekarni babka orkiszowa będąc doskonałą przekąską do kawy lub herbaty łączy walory smakowe i zdrowotne.
- Nasze ciasteczka z konfiturami są wykonane ręcznie według starej tradycyjnej i domowej receptury. Mają niepowtarzalny smak , aromat i po prostu rozpływają się w ustach. Są doskonałe na uzupełnienie energii w przerwach w szkole bądź w pracy. Świetnie komponują się z kawą, mlekiem, herbatą. Stanowią doskonałą przekąskę, która pozwala przetrwać w dobrym humorze do pełnowartościowego posiłku – podkreśla Grażyna Kłaczyńska.
W 2012 i 2013 r. wyroby chleb z pieca żytni i żytni-razowy na zakwasie bez drożdży zostały odznaczone godłem AGRO POLSKA. W 2012 r. na Międzynarodowych Targach w Poznaniu produkty otrzymały ogólnopolską nagrodę „Polski Producent Żywności”. W kwietniu br. w Warszawie firma otrzymała nominację do tytułu „Orzeł Agrobiznesu”. 24 czerwca br. chleb żytni na zakwasie z Ziemi Mieleckiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.