Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (10)

  • 20-01-2014
Szynk Rzeszowski więc w Rzeszowie działa od końca 2011 r.. Udało się w nim stworzyć/odtworzyć przedwojenny, szynkowy klimat. Na ścianach wiszą olbrzymie zdjęcia cesarsko-królewskiego fotografa Edwarda Janusza, pokazujące mieszkańców Rzeszowa, a wykonane przed 1914 r.

Serwowane są tu proste, tradycyjne, przekąskowe dania kuchni regionalnej pasujące do szklanki piwa, lampki wina lub kieliszka czegoś mocniejszego. Zjeść tu można flaczki po rzeszowsku, studzieninę, śledzia na różowo, śledzia po żydowsku, kaszankę z wątróbką robioną z pęczaku, a nie z kaszy gryczanej, tatara czy żur rzeszowski. Do tego wszystkiego warto zamówić porcję chleba wypiekanego w Kańczudze. W barze naleją do szklanych i ciężkich kufli (przygotowywanego specjalnie przez mały browar) piwo szynkowe z beczki, nawiązujące smakiem do dawnych piw. Ale jest także piwo niepasteryzowane w butelce lub czerwone i białe węgrzyny (Budafok), łańcuckie rosolisy czy wreszcie wódkę Baczewskiego, przed wojną produkowaną we Lwowie, a dziś sprowadzaną z Wiednia.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION