Gotuj z tradycją

Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na cykl warsztatów kulinarnych promujący tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Podczas spotkań będzie można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych.
Wśród nich znajdą się m.in. pierogi św. Jacka z Nockowej, wiercańskie pierogi razowe, panepuchy i kacapoły z Górek, gołąbki z kaszy gryczanej – specjały z Grodziska Dolnego, a także tradycyjne potrawy wigilijne z Glinika Zaborowskiego czy wielkanocne z Handzlówki. Spotkania poprowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie.
Zajęcia odbywają się w parku etnograficznym zawsze w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 12.00-14.30. W tym miesiącu spotkanie zaplanowano na 25 stycznia, w czasie którego gospodynie z Cieplic pokażą jak przyrządza się zupę dziadowska, zupę z dyni oraz jagodzianki.
Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: 17 2271296, 17 2271071 lub e-mail: mkl@pro.onet.pl.
Harmonogram kolejnych spotkań w 2014 r.:
22 lutego - panepuchy, kacapoły, kompot z suszu (warsztaty poprowadzą gospodynie z Górek)
29 marca - serwatka wielkanocna, baranki maślane, bułka biała (warsztaty poprowadzą gospodynie z Handzlówki)