Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (11)

  • 21-01-2014
Oberża Zakapior w Polańczyku, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to niezwykłe miejsce na mapie kulinarnej Podkarpackiego. Z zewnątrz prezentuje się „średnio” – wejście do niej znajduje się w ciągu handlowym, ale już po przekroczeniu drzwi otwiera się przed nami rozległe wnętrze wyłożone drewnem, ze stropem wspartym na balach,na którego ścianach zawieszono wyroby regionalnych artystów.

Tutaj możemy szybko przenieść się w świat kulinarny doznań sprzed setek lat, czekają tu bowiem na nas dania z kuchni łemkowsko-bojkowskiej. Świata, który akurat w tej części Bieszczadów nie istnieje od blisko 70 lat. Warto więc spróbować klusz łemkowski lub bojkowski, werenyky hryczane, nupis kapuściany, baraninę z porami i hołyszkami ciśniańskimi, gulasz z hołyszkami, bohar barani, jagnięcinę w liściach chrzanu, kaszełynik łemkowski, zupę z kapusty kiszonej z chrzanem i śliwkami, kaszełynik z Maniowej, zupę ze świeżej kapusty, pszenicy i grzybów lub paszki z Żubraczego (racuszki z konfiturą).

Więcej informacji www.zakapior.com
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION