Aktualności

Gdzie można dobrze zjeść (29) Kresowe smaki w bieszczadzkim wydaniu

  • 18-02-2014
Ewa, Marcin Dobrowolscy i ich córka Zofia od 2003 r. prowadzą pensjonat czyli Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Łuka w Wetlinie. Architektura tego obiektu, wystrój wnętrz mają nawiązywać do rodzinnych wspomnień z wołyńskiej Łuki, niegdyś leżącej w powiecie żytomierskim. Pensjonat słynie z tradycyjnie wędzonych wędlin i domowych konfitur. Od lat gościom na śniadanie podawane są pochodzące z własnej wędzarni: szynka, schab, karkówka, żeberka, piersi indycze i kurze, boczek (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w październiku 2013 r., jako pierwszy bieszczadzki wyrób) i słonina. Wędliny serwowane są „prosto z haka”, dzięki czemu zachowują tradycyjny, intensywny, ziołowy smak. 6 grudnia 2013 r. rozpoczęła działalność pierwsza od kilkudziesięciu lat w Bieszczadach Wysokich prywatna, rzemieślnicza wędzarnia.
Goście pensjonatu godziny posiłków mogą dostosować do własnych planów wycieczkowych. Menu ma także swoją własną specyfikę. I tak na śniadania przygotowywane są 2-3 rodzaje wędlin z własnej wędzarni oraz konfitura Tuni o wyjątkowym smaku i tajemnej recepturze tworzenia. Do tego biały i żółty ser, ogórki, pomidory, warzywa marynowane. Mogą być także na ciepło parówki, unikalne grzanki z czosnkiem niedźwiedzim, płatki na mleku, jajecznica, naleśniki. Z kolei obiadokolacje składają się z klasycznego zestawu zupy, dania głównego z dodatkami, surówki i soku.
Więcej informacji www.willaluka.pl.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION