Dyrekcja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej zaprasza wszystkich smakoszy kuchni regionalnej na warsztaty kulinarne promujące tradycyjne specjały. Podczas spotkań można poznać przepisy na potrawy i przysmaki Lasowiaków i Rzeszowiaków uhonorowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na Listę Produktów Tradycyjnych. Spotkania prowadzą specjalistki z Kół Gospodyń Wiejskich działających w danym regionie. Zajęcia odbywają się w parku etnograficznym w Kolbuszowej zawsze w ostatnie soboty miesiąca, w godz. 12.00-14.30. W tym miesiącu spotkanie zaplanowano na 22 lutego, w czasie którego gospodynie z Górek pokażą jak przyrządza się panepuchy, kacapoły oraz kompot z suszu.
Wstęp 25 zł/osoba. Obowiązują zapisy: 17 2271296, 17 2271071 lub e-mail: mkl@pro.onet.pl.
Kolejne, już ostatnie spotkanie, planowane jest 29 marca br.: - zobaczymy wówczas jak przygotowuje się serwatkę wielkanocną, baranki maślane oraz bułkę białą. Warsztaty poprowadzą gospodynie z Handzlówki.