Aktualności

Stout z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa z Uherców

  • 13-03-2014
Na świętego Patryka, czyli 17 marca br. na rynku pojawi się Ursa Eskulap - piwo w stylu Sweet Oatmeal Stout. Ursa Eskulap to słodki stout uwarzony z dodatkiem płatków owsianych i palonego jęczmienia. Posiada przyjemny smak i aromat słodkiej kawy espresso i mlecznej czekolady. Ten rodzaj piwa polecany jest spożywać w połączeniu z pikantnymi potrawami. Idealny jest także do serów kremowych, dojrzewających typu cheddar lub pleśniowych typu stilton. Świetnie komponuje się z deserami czekoladowymi.
Na etykiecie króluje wąż Eskulapa, występujący wyłącznie w Bieszczadach. Jego zdjęcie zostało użyczone przez znanego przyrodnika i dziennikarza Adama Wajraka. Wąż Eskulapa jest wiązany z laską Asklepiosa i kaduceuszem – symbolami medycyny i farmacji. Łączy się to z kolei z piwem stout, którego najsławniejszym przedstawicielem jest irlandzki Guinness. Napój ten na wyspie uważany jest za lek na słabości organizmu. Nazywa się go nawet witaminą G. Jeszcze do niedawna podawano go chorym w szpitalach, a jego picie zalecane było rekonwalescentom po operacjach i dawcom krwi.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION