Dukla smakowała proziakiem
Impreza „Święto Chleba na Dukielszczyźnie”, która odbyła się w piątek 2 maja br., szczególnie mile zaskoczyła turystów, którzy w Majówkę postanowili odwiedzić to piękne – lecz trochę zaniedbane - miasteczko. Na rynku ustawiono kilkanaście straganów, na których swoje wyroby prezentowały i sprzedawały piekarnie, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni rzemieślnicy oraz gospodarstwa agroturystyczne - z terenu powiatu krośnieńskiego. Kolejka non stop stała przy stoisku Piekarni Kiełtyka z Łężan, na którym dwa pokolenia rodziny oferowały ekologiczne pieczywo oraz – hit dnia – cieplutkie proziaki prosto z płyty kuchni. Mobilna kuchnia, opalana drewnem, zamontowana na kółkach jeździ z piekarnią na wszystkie imprezy. Proziaki sprzedawały się wyśmienicie, ludzie cierpliwie czekali na świeże partie, a sprzedawano po kilogramie. Turyści – wyjątkowo poza kolejką – mogli po raz pierwszy w życiu – spróbować wyśmienitego proziaka.