Jak opisać smak cydru osobie, która go jeszcze nie próbowała?

Lekko musujący, delikatny w smaku, orzeźwiający, z jabłkowa nuta... Najważniejsze, żeby był schłodzony! Tak naprawdę jednak każdy cydr smakuje inaczej. Są cydry słabsze i mocniejsze, słodsze i bardziej wytrawne. Cydr jest alkoholem bardzo wszechstronnym; jest mnóstwo okazji, do których pasuje. Tam gdzie piwo i wino, tam gdzie wino musujące, oraz tam gdzie pije się drinki – wszędzie można z powodzeniem sięgnąć po cydr. Na eleganckim przyjęciu tak samo jak w klubie, w domu, przy kolacji albo na pikniku. Cydru nie należy jednak mylić z winem jabłkowym, które jest sporządzone z soków jabłkowych dosładzanych przed fermentacją cukrem, kupażowane, ewentualnie dodatkowo dosładzane, o mocy 9-18% alkoholu. Na wzór cydrów produkowane są też winne gruszeczniki m.in. w Bretanii we Francji i Anglii (fr. poire, ang. perry). Mamy już polskie cydry: cydr lubelski, cydr warecki, cydr z Łącka, cydr ze Sławna, cydr Ignaców z jabłek grójeckich. Kiedy będą cydry podkarpackie? A jabłek u nas dostatek.
Na zdjęciach wybór cydrów z winiarni Deli Wine&Coffee w Galerii Rzeszów (poziom 0, sklep 130).