Aktualności

Wielkanocne śniadanie, czyli bez czego Polacy nie wyobrażają sobie świąt

  • 14-04-2014
Aż 92 proc. badanych wskazało, że na ich wielkanocnym śniadaniu będzie królowała tradycyjna polska kuchnia – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Najchętniej wybierane świąteczne potrawy to jajka z majonezem, barszcz biały oraz sałatka warzywna. Czterdziestodniowy okres postu, który wiązał się ze skromniejszym menu, nie tylko wyostrzył nasz smak, ale także podsycił ochotę na ulubione świąteczne potrawy. Z danych marki MOSSO wynika, że dla ponad 90 proc. Polaków wielkanocne śniadanie jest najważniejszym momentem, rozpoczynającym rodzinną Wielkanocna ucztę. Czym zatem, oprócz święconki, zastawiamy tradycyjny polski stół?

Hand Made by Frysztak

  • 14-04-2014
W sobotę, 12 kwietnia br., w Twierdzy (gm. Frysztak) odbyło się Spotkanie Wielkanocne podsumowujące działania projektu „Hand Made by Frysztak”, zrealizowanego przez Ziemię Frysztacką Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju. Jego celem była lokalna i ponadlokalna promocja frysztackiego rękodzieła, swojskiego jadła i rodzimej kultury ludowej. Na Spotkaniu można było również obejrzeć wystawę rękodzielniczych wyrobów lokalnych Ziemi Frysztackiej oraz posmakować wybornego jadła i wina.

Niwiskie pierogi z lasowiackiej tradycji

  • 14-04-2014
Na 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne na Liście Produktów Tradycyjnych województwo podkarpackie ma ich 158. Ostatnim wpisem były niwiskie pierogi z kapustą kiszoną, które zarejestrowała firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członek Klastra Podkarpackie Smaki.

Niwiski krupnik - tradycja ze smakiem

  • 14-04-2014
Na 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne na Liście Produktów Tradycyjnych województwo podkarpackie ma ich 158. Przedostatnim wpisem był niwiski krupnik, który zarejestrowała firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członek Klastra Podkarpackie Smaki.

Znowu kulinarnie najlepsi

  • 14-04-2014
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - z datą 28 marca br. - umieścił dwa kolejne dania z województwa podkarpackiego na Liście Produktów Tradycyjnych. W ten sposób z liczbą 158 produktów umocniliśmy jako region pozycję niekwestionowanego lidera. W sumie na Liście znajduje się już 1234 wyroby kulinarne lub produkty rolne. Szczęśliwą instytucją, która dokonała rejestracji jest firma SOŁTYS Mariusza Potępy z Mielca, członka Klastra Podkarpackie Smaki, która wpisała dwa swoje wyroby: niwiski krupnik oraz niwiskie pierogi z kapustą kiszoną.

Nauka gotowania i serwowania

  • 14-04-2014
Rusza nabór do udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych „Kulinarnie w Łękach Górnych” które odbywać się będą w świetlicy wiejskiej w Łękach Górnych. Uczestnicy uczyć się będą nie tylko przygotowywania potraw, ale także zasad ich serwowania i nakrywania stołu. Nauka związana będzie ze sposobem przyrządzania tradycyjnych dla terenu gminy Pilzno potraw i wyrobów cukierniczych, a ich celem promowanie tradycji kulinarnych typowych dla regionu.

Tradycja Świąt w Smolniku

  • 13-04-2014
Gospodarze Gospodarstwa Agroturystycznego „Wilcza Jama” w Smolniku (na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) przygotowali dla gości pakiety Wielkanocne, w których cenę wliczone są trzy noclegi (w terminie 18-21/04/2014) oraz całodzienne wyżywienie z dostępem do serwisu kawowego. Z racji Świąt Wielkanocnych posiłki podlegają tradycyjnemu rytuałowi zmian, a w ciągu dnia bierze się udział w szczególnych działaniach.

Szkolenia z uprawy winorośli i produkcji wina

  • 13-04-2014
„Podstawy uprawy winorośli i produkcji wina z elementami enoturystyki" - to temat przewodni tegorocznego szkolenia dla początkujących winiarzy, organizowanego przez Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia. Stowarzyszenie zaprasza chętnych do udziału w szkoleniu, które przeznaczone jest dla początkujących winiarzy i osób, które chciałyby nauczyć się, jak uprawiać winorośl i poprawnie zrobić wino. Zajęcia odbędą się 18 maja br. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale k. Rzeszowa (ul. Tkaczowa 146), początek o godz. 10.00. Głównym prowadzącym będzie Roman Myśliwiec, prekursor polskiego winiarstwa, autor kilkunastu książek o tej tematyce. Przedstawi on wybrane zagadnienia z uprawy winorośli, powie, jak prawidłowo założyć i prowadzić winnicę i omówi podstawy wyrobu wina.

Wielkanocne jajko… piernikowe

  • 13-04-2014
Dzisiaj związek z tradycją, przypomnienie o wiosennym okresie Wielkiej Nocy, czasu oczekiwania na Wielka Zmianę, wykazują produkty, które odtaczają nas na co dzień, w sklepie, na półce. Takim też pomysłem jest wielkanocne jako, ale nie z czekolady tylko piernika, pokryte białym lukrem i kolorowym malunkiem z wiosennymi baziami.

Wielkanoc spędź po królewsku w Dubiecku

  • 13-04-2014
W okresie 17-21 kwietnia br. Hotel Zamek Dubiecko, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, przygotował wyjątkową ofertę pobytową. Cena pakietu obejmuje 4 noclegi (w cenie 3) w komfortowym pokoju ze śniadaniem, trzy obiadokolacje (w godz. 16.00-20.00). Goście hotelowi będą mogli wziąć udział w uroczystej liturgii Triduum Paschalnego w barokowym kościele karmelitów Bosych w Przemyślu (liturgia animowana chóralnie przez zespół Twoje Niebo). Czeka ich także wspólne szykowanie wielkanocnego koszyczka oraz wyjście do kościoła w Dubiecku w celu poświęcenia pokarmów. Uroczyste Wielkanocne śniadanie w formie bufetu świątecznych smakowitości odbędzie się 20 kwietnia (niedziela), w godz. 8.00-14.00.
1  «««  225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233  »»»  285
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION