Aktualności

Proziaki

  • 03-05-2014
Proziak udowadnia podstawową zasadę w kuchni, że często wyborny smak tkwi w prostocie składników i wykonaniu. Ten najbardziej charakterystyczny dla naszego województwa wypiek jest zarazem jedynym wyrobem wspólnym dla niemal wszystkich tradycji kulinarnych tworzących podkarpacką kuchnię regionalną. Rodzaj placuszków z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli można znaleźć i w Beskidzie, na Pogórzu, Roztoczu, w kuchni Rzeszowiaków i Lasowiaków.

Przepis na proziaki:
Składniki (porcja na 40 proziaków): 1 kg mąki, półtorej łyżeczki sody, 1/2 litra kwaśnego mleka (lub kefiru), 1 łyżeczka soli, 2-3 jajka
Wykonanie: do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze w temperaturze 170 ºC, przez około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.

Składniki: 1 kg mąki, 3-4 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, tyle kwaśnego mleka ile zabierze ciasto
Wykonanie: wszystkie składniki wymieszać razem w misce tak, aby powstało ciasto luźniejsze niż na pierogi. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około pół cm i wycinać niewielkie kwadraty o boku 5-7 cm. Piec na rozgrzanej blasze, jak się zarumienią obrócić na drugą stronę.

Składniki: 20 dkg mąki pszennej, 40 dkg mąki żytniej-pełny przemiał, 10 dkg siemienia lnianego, 0,5 l kefiru, łyżka sody oczyszczonej, sól, łyżka otrąb i/lub szczypta kminku
Wykonanie: wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i wyrobić ciasto. Wcześniej na małym ogniu rozgrzać kilka patelni, aby wszystkie piec jednocześnie. Uformować podłużne, wielkości dłoni placki o grubości1-2 cm. Położyć je bez tłuszczu na patelnie i obracać z jednej strony na drugą, aż skórka będzie chrupiąca.

Składniki: 1 kg mąki, 1 jajko, 1 łyżka sody oczyszczonej, 0,5 l kwaśnego mleka, szczypta soli
Wykonanie: sodę oczyszczoną rozrobić z kwaśnym mlekiem, do tego wsypać wszystkie składniki, wymieszać i poczekać do wyrośnięcia. Z ciasta formować niezbyt duże placki o grubości 2-3 cm. Piec na blasze lub na patelni bez tłuszczu.

Składniki: 0,5 kg mąki, 0,5 łyżeczki sody, 200 g kefiru, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki cukru
Wykonanie: mąkę z sodą wymieszać, wlać kefir, wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie i niezbyt zbite. W razie potrzeby dodać trochę kefiru lub mąki. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5-1 cm i wycinać foremką dowolne kształty. Można też pokroić ciasto na prostokąty. Rozgrzać na żeliwnej patelni niewielką ilość oleju i smażyć proziaki do zrumienienia z dwóch stron. Można je też smażyć na patelni teflonowej. (fabrykasmaku.blox.pl)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION