W naszym Stowarzyszeniu miała miejsce konferencja prasowa poświęcona organizacji 𝐗𝐕𝐈 𝐓𝐚𝐫𝐠𝐨𝐦 Ż𝐲𝐰𝐧𝐨ś𝐜𝐢 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐲𝐜𝐲𝐣𝐧𝐞𝐣 „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐰𝐚𝐥 𝐏𝐨𝐝𝐤𝐚𝐫𝐩𝐚𝐜𝐤𝐢𝐜𝐡 𝐒𝐦𝐚𝐤ó𝐰” 𝐰 𝐆ó𝐫𝐧𝐢𝐞 , która zgromadziła wybitne osobistości i ekspertów związanych z promocją naszej lokalnej kultury i kuchni.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się Dorota Jamrozy z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Urszula Miazga reprezentująca "Smak Górno", Agata Dec z MGOKSiR Sokołów oraz dziennikarze z rzeszowskich stacji radiowych.
„Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie to wydarzenie skierowane do wszystkich wytwórców produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych z województwa podkarpackiego. Prezentacja ich wyrobów ma za zadanie ukazanie potencjału, jaki tkwi wśród podkarpackich producentach i wytwórcach produktów lokalnych. W programie targów znajdują się konkursy, degustacje produktów tradycyjnych, występy zespołów ludowych oraz kiermasz rękodzieła ludowego. Będzie można posmakowania i zakupienia tradycyjnej żywności m.in. pieczywa, ciasta, wędliny, wyroby garmażeryjne, miody, oleje, soki i wiele innych smakołyków.
W niedzielę, 26 maja br., na stadionie sportowym w Górnie k. Sokołowa Małopolskiego odbędzie się już kolejna - XVI – edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. To największe tego typu wydarzenie związane z podkarpacką tradycją kulinarną w regionie. Wezmą w niej udział wystawcy-producenci, przetwórcy rolno-spożywczy, koła gospodyń wiejskich z terenu województwa podkarpackiego.