Aktualności

Aktywne kobiety z Handzlówki

  • 27-02-2018
Już w latach 90. ubiegłego wieku kobiety nadawały ton aktywności społecznej w Handzlówce (gm. Łańcut). Ale dopiero od 2007 r. skupiły się na produkcji i sprzedaży tradycyjnej żywności.

Precle i przekąski z Rzeszowa

  • 26-02-2018
Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska w Rzeszowie działa od lutego 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle.

Zapraszamy na podkarpackie proziaki

  • 25-02-2018
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.

W Dubiecku zmiana

  • 23-02-2018
Po latach z końcem lutego br. dobiega współpraca Zamku Dubiecko z szefem kuchni Januszem Pyrą. Od 1 marca br. nowym szefem kuchni będzie Patryk Kotarba.

Chleba naszego codziennego

  • 22-02-2018
Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową.

„Karczemy” świat zasypany śniegiem

  • 22-02-2018
Podkarpackie w tym roku na zimę narzekać nie może.

Najlepsze podkarpackie sery

  • 21-02-2018
W Mszanie (gm. Dukla) działa od lat Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków.

Uczta dla sybarytów

  • 19-02-2018
W taką zimnicę chętniej widzimy bardziej treściwe dania na naszych talerzach. Czasy „fit” odkładając bardziej na kwiecień lub maj.

Trzy pokolenia pszczelarzy

  • 19-02-2018
Historia rodu Bańkowskich związana z pszczelarstwem rozpoczyna się w… 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent.

Bakalie XVIII wieku

  • 18-02-2018
Jaromir Brański, właściciel firmy ART-Kros studio (Potok k. Krosna), odtworzył dawną technikę przygotowania i suszenia owoców z cukrem.
1  «««  58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66  »»»  286
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION