Aktywne kobiety z Handzlówki
Już w latach 90. ubiegłego wieku kobiety nadawały ton aktywności społecznej w Handzlówce (gm. Łańcut). Ale dopiero od 2007 r. skupiły się na produkcji i sprzedaży tradycyjnej żywności.
Precle i przekąski z Rzeszowa
Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska w Rzeszowie działa od lutego 1991 r. w segmencie produkcji wyrobów o przedłużonej trwałości typu paluszki i precle.
Zapraszamy na podkarpackie proziaki
Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
Po latach z końcem lutego br. dobiega współpraca Zamku Dubiecko z szefem kuchni Januszem Pyrą. Od 1 marca br. nowym szefem kuchni będzie Patryk Kotarba.
Chleba naszego codziennego
Leś Adam Bała, szef spółki Baszpol i piekarni w Grzegorzówce koło Dylągówki, jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową.
„Karczemy” świat zasypany śniegiem
Podkarpackie w tym roku na zimę narzekać nie może.
Najlepsze podkarpackie sery
W Mszanie (gm. Dukla) działa od lat Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków.
W taką zimnicę chętniej widzimy bardziej treściwe dania na naszych talerzach. Czasy „fit” odkładając bardziej na kwiecień lub maj.
Trzy pokolenia pszczelarzy
Historia rodu Bańkowskich związana z pszczelarstwem rozpoczyna się w… 1946 r., w którym to dziadek Jerzego Bańkowskiego pierwszą rodzinę pszczelą kupił za trzy korce pszenicy i przekazał swojemu synowi jako prezent.
Jaromir Brański, właściciel firmy ART-Kros studio (Potok k. Krosna), odtworzył dawną technikę przygotowania i suszenia owoców z cukrem.