Olej sanocki dostępny na stronie internetowej www.sklep.podkarpackiesmaki.pl
Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Polega ona na wyciskaniu oleju przy użyciu pras ślimakowych, bez filtrowania, ekstrakcji i rafinacji. Temperatura procesu nie przekracza 50 stopni Celsjusza dzięki czemu składniki oleju zachowują swoje naturalne struktury i właściwości. Metoda ta zaliczana jest do ekologicznych, gdyż do jej przeprowadzenia nie są wykorzystywane rozpuszczalniki organiczne. Olej tak pozyskany zachowuje wartości odżywcze, zapachowe i smakowe oraz naturalną barwę.
Taką właśnie metodę produkcji olejów wysokiej jakości stosuje od 2009 r. Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” z Sanoka, członek Klastra Podkarpackie Smaki. Zdrowe ziarno - pochodzące z czystych ekologicznie terenów - w większości przypadków kupowane jest od podkarpackich rolników. Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny, rydzowy, lniany i z ostropestu.
Jak informuje producent może w nich wytrącić się naturalny osad, lecz nie zmienia to ich właściwości. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniane zostają procesy starzenia się. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, wpływają korzystnie na przemianę materii, są polecane rekonwalescentom. Nadają się zarówno do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy), jak i do spożywania na zimno (lniany).