KALENDARZ IMPREZ

Środa, 17 Października 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Aktualności

Dobry olej, bo z Sanoka

  • 09-03-2018

Olej sanocki dostępny na stronie internetowej www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

 

Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Polega ona na wyciskaniu oleju przy użyciu pras ślimakowych, bez filtrowania, ekstrakcji i rafinacji. Temperatura procesu nie przekracza 50 stopni Celsjusza dzięki czemu składniki oleju zachowują swoje naturalne struktury i właściwości. Metoda ta zaliczana jest do ekologicznych, gdyż do jej przeprowadzenia nie są wykorzystywane rozpuszczalniki organiczne. Olej tak pozyskany zachowuje wartości odżywcze, zapachowe i smakowe oraz naturalną barwę.

 

Taką właśnie metodę produkcji olejów wysokiej jakości stosuje od 2009 r. Przedsiębiorstwo Nasienne „Centrala Nasienna” z Sanoka, członek Klastra Podkarpackie Smaki. Zdrowe ziarno - pochodzące z czystych ekologicznie terenów - w większości przypadków kupowane jest od podkarpackich rolników. Zakład tłoczy oleje: rzepakowy, słonecznikowy, konopny, rydzowy, lniany i z ostropestu.


Jak informuje producent może w nich wytrącić się naturalny osad, lecz nie zmienia to ich właściwości. Chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniane zostają procesy starzenia się. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu (LDL), przeciwdziałają chorobom serca i układu krążenia, wpływają korzystnie na przemianę materii, są polecane rekonwalescentom. Nadają się zarówno do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy), jak i do spożywania na zimno (lniany).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION