KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 24 Maja 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Jagnięcina i baranina z Bieszczadów

  • 06-03-2018
Janusz Pyra
Janusz Pyra

W Karczmie Gościniec Rzeszów (ul. Przemysłowa 3) odbyły się warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej, związane z kulturą pasterską.

 

Prowadzący kucharz Janusz Pyra dokonał podziału tuszy jagnięcej na elementy kulinarne oraz pokazał sposób ich poprawnego wykrojenia. Następnie zostały one (m.in. comber, łopatkę, gicz i udziec) poddane procesowi obróbki termicznej. Część z uczestników zajęć na grillu smażyła kotlety jagnięce.

Kolejnym punktem warsztatów były podobne działania z wykorzystaniem łopatki baraniej i dodatkowo przygotowanie kasz: pęczak i gryczanej zgodnie z dawnymi recepturami.

 

Mięso wykorzystane w czasie warsztatów pochodziło ze stada, które w sezonie  wiosenno-jesiennym wypasa się na Połoninie Caryńskiej w Bieszczadach.

 

 

Zajęcia zostały przeprowadzone w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej” (nr PLSK.01.01.00-18-0068/16-00) realizowanego z Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION