Pierwszy Kiermasz Wielkanocny
Już za kilka dni, w niedzielę, 18 marca br., w Jaśle na terenie kompleksu Restauracji U Schabińskiej przy ul. Floriańskiej 42 Kiermasz Wielkanocny z tradycyjną żywnością i rękodziełem.
Wiekowe wnętrze z dobrym smakiem
Pastewnik to jedyny w Polsce żywy skansen, gromadzący szereg zabytków architektury drewnianej z terenu Ziemi Przeworskiej. Znajduje się w Przeworsku przy ul. Łańcucka 2.
Dobry chleb w papierowej torbie
Tradycyjny chleb sędziszowski żytni, z najwyższym polskim certyfikatem (od 2014 r.) „Poznaj Dobrą Żywność”, powstaje w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „IZA" w Rzeszowie.
Metoda tłoczenia na zimno jest najstarszą naturalną metodą pozyskiwania oleju. Polega ona na wyciskaniu oleju przy użyciu pras ślimakowych, bez filtrowania, ekstrakcji i rafinacji.
Jagnięcina i baranina z Bieszczadów
W Karczmie Gościniec w Rzeszowie odbyły się warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej, związane z kulturą pasterską.
Piękna słoneczna pogoda zachęciła do wyrwania się z miejskich pieleszy.
Czechom smakują podkarpackie smaki
Brneńskie Centrum Wystawiennicze w Czechach było gospodarzem Międzynarodowych Targów Spożywczych SALIMA / VINEX, które zapewniają przegląd zarówno czeskich, jak i zagranicznych dostawców żywności.
Podkarpaccy laureaci Eko-Inspiracji 2017
W środę, 28 lutego br., w Sali Notowań Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie odbyła się uroczystość ogłoszenia wyników V edycji internetowego plebiscytu „Eko-Inspiracja”.
Jarosław dobrymi ciastkami stoi
Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”-Pajda sp. w Jarosławiu tradycją swoich wyrobów sięga XIX wieku, chociaż początki tej firmy to rok 1951, kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 2003 r. Jan Pajda odkupił jeden z zakładów - odpowiedzialny za wypiek biszkoptów - i utworzył spółkę F.P.C „San”-Pajda.
Będzie największa w kraju
Pijalnia Czekolady M.Pelczar Chocolatier w Korczynie k. Krosna - robi nową, WIELKĄ pijalnię czekolady na powierzchni 560 metrów kwadratowych.