KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 24 Maja 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Jarosław dobrymi ciastkami stoi

  • 01-03-2018

Fabryka Pieczywa Cukierniczego „SAN”-Pajda sp. w Jarosławiu tradycją swoich wyrobów sięga XIX wieku, chociaż początki tej firmy to rok 1951, kiedy to na bazie byłej piekarni wojskowej powstała Fabryka Przemysłu Cukierniczego „SAN”. W 2003 r. Jan Pajda odkupił jeden z zakładów - odpowiedzialny za wypiek biszkoptów - i utworzył spółkę F.P.C „San”-Pajda.

 

Ciasto do produkcji biszkoptów przygotowywane jest z jajek, cukru, miodu i mąki. Wszystkie składniki miesza się i przygotowaną masę wlewa się do foremek. Po około 7-12 minutach pieczenia gotowe biszkopty wyjmuje się i schładza. Smakują znakomicie zarówno same, jak i maczane na sposób włoski w puddingach. Przekładane kremami czy nasączane likierem są składnikiem wielu włoskich i francuskich deserów, w tym przede wszystkim: charlotte, suppa inglese, tiramisu oraz angielskiego trifle. Ze względu na swój tradycyjny charakter pojawiają się podczas święta Paschy na stołach ortodoksyjnych Żydów.

 

Rozwinięciem rodziny ciastek biszkoptowych stała się produkcja „Biszkoptów Kresowych” wypiekanych w oparciu o tradycyjną, domową recepturę, przełożonych naturalną czekoladową masą (o różnym smaku) lub oblanych polewą kakaową.

 

Szereg z ich wyrobów dostępnych jest w sklepie internetowym Podkarpackie Smaki na stronie www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION