Aktualności

Dobry chleb w papierowej torbie

  • 11-03-2018

Tradycyjny chleb sędziszowski żytni, z najwyższym polskim certyfikatem (od 2014 r.) „Poznaj Dobrą Żywność”, powstaje w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „IZA" w Rzeszowie, członek Klastra Podkarpackie Smaki.

Bez polepszaczy chemicznych, oparty na starej ludowej recepturze. Chleb ten nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Robiony jest na zakwasie, ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz chrupiącą, twardą skórkę. Ciasto wyrabiane jest z mąki żytniej, drożdży i serwatki z mleka z dodatkiem ciepłej wody. Wielkie bochny o wadze ok. 2,10 kg pieczone są na liściu kapusty. Termin ważności: 4 dni, ale proszę mi wierzyć jeszcze kilka dni później ma swój dobry smak, chrupiąca skórkę i nie wysycha.

Pasują do niego szczególnie papierowe torebki, dzięki którym mamy mniej plastiku w przyrodzie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION