Aktualności

Warsztaty kuchni nieskomplikowanej

  • 15-03-2018

Kuchnia tradycyjna kojarzy się nam ze stołami uginającymi się od tłustych potraw. A trzeba pamiętać, że dawna kuchnia chłopska była mięsna tylko od święta. Zapraszamy więc na... smalec z fasoli!

 

W sobotę, 17 marca br., w godz. 10.00-13.00 w sali warsztatowej szkoły z Trzebosi w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej odbędą się warsztaty kulinarne. Menu jest bezmięsne, a przepisy inspirowane tradycyjnymi recepturami. Zajęcia poprowadzi Joanna Sadecka-Kurnik – współwłaścicielka gospodarstwa „Dobre miejsce” w Alfredówce, która uwielbia gotować i wyznaje zasadę, że w garnku, jak w życiu: im prościej, tym lepiej. Kulturoznawczyni i miłośniczka dawnej kuchni wiejskiej opowie, jak przed laty na wsi można było wyżywić rodzinę korzystając tylko z produktów roślinnych – tych, które akurat były dostępne.

Oto warsztatowe – nieskomplikowane, bezmięsne menu:

• zupa z gruszki i pietruszki

• zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem

• zamiast deseru: smalec z fasoli ze śliwką i cebulką

Warsztaty skierowane są do dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia. Cena: 25 zł / os., 40 zł / osoba dorosła + dziecko.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION