Wypieczone w specjalnych podgrzanych szczypcach ciasto z pszennej maki, bez dodatku drożdży i soli, w postaci cienkiego płatka. Wzory ryte na żelaznych szczypcach przedstawiały sceny Bożego Narodzenia, pokłon Trzech Króli, postaci aniołków. Opłatki w Polsce początkowo sporządzali zakonnicy, a od XV w. zajmowali się tym świeccy, zwłaszcza organiści. Dzielenie się opłatkiem podczas Wigilii nawiązuje do archaicznego zwyczaju łamania się chlebem podczas wspólnej uczty pojednania. W regionie przeworskim wciąż praktykowany jest zwyczaj dzielenia się opłatkiem posmarowanym miodem.
Życzenia składane podczas łamania się opłatkiem: „Obyśmy się za rok zadzielali, tak jak tu dziś, oby nas nie ubyło, a przybyło.” Z kawałków kolorowych (przeznaczonych dla zwierząt domowych) i białych opłatków wykonywano po wieczerzy tzw. "światy" - sferyczne ozdoby zawieszane u powały. Na kawałkach opłatka znajdujących się na stole wigilijnym, gospodyni stawia naczynia z potrawami wigilijnymi. Po zjedzeniu, gospodarz zagląda pod naczynie i sprawdza czy opłatek przylepił się do dna – co jest przepowiednią urodzaju na rośliny, z których przygotowano potrawę.
Źródło: http://www.facebook.com/pages/Muzeum-w-Przeworsku-Zespół-Pałacowo-Parkowy